Det virker som du er i .

Gå til din Scania markedsplass for mer informasjon.

Sammen om trygge veier

[ Tekst: Siri Flamme ]

20. JUNI 2022

Rekruttering er som for mange andre høyt prioritert hos Scania Tromsø. De jobber tett med flere samarbeidspartnere for å tiltrekke seg lærlinger og mekanikere, og ikke minst sørge for trygge sjåfører på veiene.

Sondre Trældal i Tromsø Trafikkopplæring er helt bevisst på valget om å ha to Scaniaer i kjøreopplæringen. Både 730- og 540 en er lekkert foliert, og lakket i svart. “Det gir en annen følelse å kjøre opp i en ny og kul Scania. På spørsmål om hvorfor han velger akkurat Scania svarer han med glimt i øyet: “Det er ikke noen annen bil å bruke, for å si det sånn”

 

“Men fra spøk til alvor er det jo mer enn at bilen er fin å se på som spiller inn når vi velger lastebiler til bedriften. Det skal ikke undervurderes hvor viktig det er med et godt samarbeid med det lokale verkstedet. Her i Tromsø er de skikkelig “JA-folk”. Og de sier ikke ja bare for å svare det. De fikser også det vi trenger hjelp med.

 

Trældal har jobbet som sjåfør på tungbil helt fra han var 17 år, og for ung for å ta lappen. Da han var 19 kjørte han opp, og kunne endelig jobbe ordentlig som sjåfør. I 2013 startet han som tungbillærer. Han brenner for å dele interessen for tungbil med andre, og deler gladelig fordelene med yrket med alle som er interessert.

 

“Jeg liker å bruke eksempelet fra en som ble revisor. Hele familien var så stolte, og synes han jobbet så godt med studiene. Det var så fornuftig, og så godt jobba. Han var ferdig studert, og med masse studielån. I mellomtiden kjøpte jeg min første bolig da jeg var 21 år. Jeg hadde lappen, og en fast og stabil jobb. Det blir kanskje ikke like mange heiarop, men det viser litt hvor gode muligheter det er for mange om de velger å bli yrkessjåfør.”

Siden 2015 har han samarbeidet med NAV om opplæring i forbindelse med arbeidspraksis for omskolering og etterutdanning. “Vi har rundt 30 personer som kommer på en dag der de får høre om ulike muligheter innenfor yrket. Det er jo enormt mange muligheter for yrkessjåfører. Og nå er det sjåførens marked. Det er stor mangel på folk, og bedrifter gjør det de kan for å tiltrekke seg de beste sjåførene. Alle kan jo lære seg å kjøre tungbil, men sjåførene med det lille ekstra er ettertraktet”.

 

Det er ikke sånn at sjåfører kun er middelaldrene menn med stor mage. I Tromsø har vi mange kvinnelige sjåfører, spesielt etter at de innførte krav om C1 førerkort for ambulansesjåfører. Det var også nylig en 60-åring som tok lappen. Det er stor variasjon på hvert kurs. Vi er faktisk en av de trafikkskolene som kjører hyppigst kurs, og folk kommer helt fra Oslo for å ta lappen hos oss.

 

De hadde jo ikke gjort det om vi hadde hatt kjøreopplæringen i gamle, slitne biler,» avslutter Sondre, mens han drømmer om det blir en 770 eller 560 som skal få bli neste bil i stallen.

Flere kundehistorier og artikler