You seem to be located in .
Vá ao seu site de mercado Scania para mais informações.
Portugal
region sprzedaży
Production units

Världspremiär för Scanias första etanoldrivna lastbilar – snabb övergång till hållbara stadstransporter

Efter nära 20 år som leverantör av etanolbussar breddar Scania nu utbudet av etanoldrivna fordon för stadstrafik. Idag premiärvisas de första etanollastbilarna för internationella branschjournalister, som provkör bilarna i Södertälje. Från nästa år har åkerier, myndigheter och kommuner därmed möjlighet att köra både passagerar- och godstransporter med samma förnybara bränsle.

Scania samarbetar med andra intressenter för att etablera en infrastruktur för distribution av etanolbränsle. Med en infrastruktur på plats blir det även möjligt för mindre transportföretag att investera i fordon med etanoldrift.

Scania anser att etanol i nuläget är det mest kostnadseffektiva förnybara bränslet för stadstrafik eftersom det omedelbart kan bidra till att minska koldioxidutsläppen. Scania har tillverkat etanoldrivna bussar i snart 20 år. Tekniken är mogen och klarar intensiv daglig drift i stadstrafik.

Etanol är lika enkel att hantera som andra flytande bränslen och ger naturligt en renare förbränning, vilket innebär att inte bara koldioxidutsläppen utan även andra utsläpp minskar.

Om etanol tillverkas av sockerrör från Brasilien ger det upp till 90 procent lägre koldioxidutsläpp än diesel. Försök med framställning ur skogsråvara med integrerade bioprocesser som alstrar värme eller el visar på liknande höga resultat.

Tillverkningen av etanol som alternativ till bensin ökar kraftigt över hela världen. Infrastrukturen för tillverkning finns redan.

Mogen teknik

Scania har byggt 600 etanoldrivna stadsbussar sedan 1989, varav de flesta körts i svenska städer med mycket stora miljövinster. Enligt Storstockholms Lokaltrafik (SL) finns inga driftmässiga nackdelar så länge det föreskrivna underhållet sköts. Bussarna är helt vanliga stadsbussar med Scanias standardkomponenter.

Scanias etanolbussar körs nu i flera städer utanför Sverige, till exempel i Norge, Spanien, Italien, Polen, Storbritannien, Brasilien, liksom i Kina och Australien. Ytterligare leveranser är på gång till Danmark och Belgien. Intresset ökar snabbt i Europa, Sydafrika och flera latinamerikanska länder, samtidigt som USA upplever en etanolboom.

Flera andra städer har visat intresse, inte minst sedan Clinton Climate Initiative (CCI) pekade på Stockholm som ett föredöme för vad som kan åstadkommas och Scanias etanolbussar som en av dagens bästa lösningar för att minska koldioxidutsläppen från stadstrafik.

Etanolmotor med dieselförbränning

Scanias etanolmotorer fungerar enligt dieselprincipen (kompressionständning) och verkningsgraden hos denna tredje generation är densamma som för en vanlig dieselmotor. För dieselförbränning används etanol med 5-7% tillsatser som förbättrar tändning och smörjning. Personbilar som drivs med etanol eller en etanol-/bensinblandning har Otto-motorer med betydligt lägre verkningsgrad.

Den nya etanolmotorn är en anpassning av Scanias 9-liters dieselmotor med laddluftkylning och avgasåterföring (EGR). Motorn uppfyller EEV-standarden (enhanced environmentally friendly vehicle) med god marginal, en standard som är något strängare än Euro 5, som är den avgasnorm som införs inom EU i oktober 2009.

Prestandan är hög för en 9-litersmotor. Effekten är 270 hk och vridmomentet hela 1200 Nm, vilket ger utmärkt respons och körbarhet.

För ytterligare information, kontakta Hans-Åke Danielsson, presschef,

tel 08 553 856 62.