You seem to be located in .
Vá ao seu site de mercado Scania para mais informações.
Portugal
region sprzedaży
Production units

Polsk seger i Scania Young European Truck Driver 2007

Marek Szerenos från Polen utsågs idag till vinnare i Young European Truck Driver 2007 efter en spännande final i Södertälje. Marek Szerenos, 34, besegrade 26 andra skickliga unga yrkesförare från länder över hela Europa för att säkra titeln och förstapriset: En egen, skräddarsydd Scanialastbil.

Young European Driver (YETD) är en del av ett globalt initiativ för säkrare körning som Scania startade 2003. Marek Szerenos blir nu en ambassadör för lastbilsföraryrket och en förebild för andra förare.

Tom Sharkey från Irland kom tvåa i tävlingen och Milan Jakúbek från Slovakien blev trea. Sveriges representant i finalen, Jan Gustavsson från Skåpafors, slutade på en delad fjärdeplats

– Det här är stort för mig, och jag är lika stolt och glad som när mina barn föddes, sade en överlycklig Marek Szerenos efter att hyllats som segrare av Scanias VD Leif Östling.

– Om vi ska prata allvar så är trafiksäkerhet väldigt viktigt i mitt arbete och jag är stolt över att få vara en förebild för andra unga lastbilsförare.

Vägen till finalen var inte lätt för Marek Szerenos, som först var tvungen att klara kvalificeringsrundan, den regionala finalen i hemlandet och sedan besegra tio lastbilsförare i den nationella finalen i Polen. Totalt deltog fler än 16 000 unga lastbilsförare under 35 år från 27 europeiska länder.

Den europeiska finalen omfattade moment som förutseende och bränslesnål körning, lastsäkring, kontroller före körning samt säkerhetsmanövrering. Förarna fick bevisa att de har den skicklighet och den inställning som krävs av ansvarsfulla förare av tunga lastbilar när de utförde ett program bestående av komplex manövrering och hinderkörning.

– Marek Szerenos har svarat för en fantastisk prestation. Inte nog med att han vunnit en ny Scanialastbil, han är nu också en ambassadör för yrket och en förebild för unga förare i hela Europa. Alla som deltog i YETD 2007 kan känna sig stolta över sin prestation – och de slutliga gratulationerna går till Marek Szerenos, säger Scanias informationsdirektör Cecilia Edström

– Föraren är den absolut viktigaste faktorn vid transporter med tunga fordon. Fordon och infrastruktur är givetvis av stor betydelse, men trafiksäkerhet är i första hand en fråga om mänskligt beteende. Genom YETD vill vi bidra till att höja yrkesförarnas status och betona deras stora betydelse för både trafiksäkerheten och transportörernas lönsamhet. Vi vill hjälpa till att locka fler unga, duktiga förare till branschen, säger Cecilia Edström.

Young European Truck Driver anordnades första gången 2003 och hålls vartannat år. Deltagarna får inte vara äldre än 35 år.

Mot bakgrund av att fler än 300 000 av Scanias lastbilar finns i trafik på Europas vägar har trafiksäkerheten hög prioritet i hela Scanias organisation. Scania stöder målen i FNs rapport “World Report on Road Traffic Injury Prevention” och EU-kommissionens mål att halvera antalet omkomna i trafiken i EU till år 2010. Scania arbetar för att öka medvetenheten om trafiksäkerhet bland allmänhet, lagstiftare och kunder. Trafiksäkerhet har också hög prioritet i Scanias forskning och utveckling, som fokuserar på tekniska lösningar som hjälper föraren att fatta rätt beslut.

Scanias satsning på Young European Truck Driver genomförs med stöd av Europakommissionen och IRU (International Road Transport Union) och med Michelin och Shell som sponsorer. Scania genomför liknande tävlingar i Latinamerika, Afrika och Asien.

Foton från finalen finns på Scanias hemsida.

För ytterligare information, kontakta: Hans-Åke Danielsson, tel. 08-553 85662,

070-346 8811