You seem to be located in .
Vá ao seu site de mercado Scania para mais informações.
Portugal
region sprzedaży
Production units

Rekordstort intresse för trafiksäkerhet – 13 000 deltar i Young European Truck Driver

13 000 lastbilsförare ställer upp i Scanias trafiksäkerhetstävling Young European Truck Driver. Det är mer än dubbelt så många som vid förra upplagan, 2003.

– Det ökade intresset beror inte bara på att förstapriset är en ny Scania R-seriebil. Det är också ett uttryck för åkeribranschens ökande engagemang i trafiksäkerhetsfrågor, säger Scanias informationsdirektör Cecilia Edström.

Tävlingen Young European Truck Driver är världens största i sitt slag och vänder sig till alla yrkesverksamma förare av tunga lastbilar som är födda 1970 eller senare. Den omfattar den Europeiska Unionens medlemsstater samt Norge, Schweiz och Turkiet. 

Scanias satsning på Young European Truck Driver genomförs med stöd av Europakommissionen och IRU (International Road Transport Union) och med Michelin och Shell som sponsorer.

Med satsningen på unga förare vill Scania bidra till uppfyllandet av den Europeiska Unionens mål att halvera antalet omkomna i trafiken fram till år 2010. Under 2003 dödades närmare 50 000 i trafiken i Unionens 25 medlemsländer. 

– Vi vill även bidra till att höja yrkesförarens status och viktiga roll i såväl trafiksäkerhetsarbetet som för åkeriets lönsamhet, säger Cecilia Edström.

I tävlingen ingår moment som precisionsmanövrering och ekonomisk körning men också teoretiska prov om bestämmelser och säkerhetsfrågor. Reglerna för tävlingen anknyter till det nya direktivet om förarutbildning som utfärdats av Europakommissionen. Syftet med det nya direktivet är att införa en yrkesutbildning som fokuserar på kraven för säker körning och som ska höja säkerhetsstandarden bland förarna, vilket kommer att ge positiva effekter inte bara för samhället utan även för transportsektorn.

Med början under våren och fram till i början av september genomförs regionala kvalificeringsomgångar och nationella finaler. Segrarna vid de nationella finalerna gör upp om totalsegern i Sverige den 16-17 september. Där får de även möta europamästaren Michele Sandri från Italien, som vann tävlingen 2003.

Parallellt med Young European Truck Driver 2005 genomför Scania under året liknande trafiksäkerhetsinitiativ i Asien, Sydafrika och Sydamerika.

För ytterligare information, kontakta Hans-Åke Danielsson, presschef, 

tel 08 553 856 62

Scania är en av världens ledande tillverkare av lastbilar och bussar för tunga transporter samt industri- och marinmotorer. En växande del av verksamheten utgörs av produkter och tjänster inom service och finansiering, som garanterar Scanias kunder kostnadseffektiva transportlösningar och hög tillgänglighet. Scania är verksamt i ett hundratal länder och har 30 000 anställda. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige. Tillverkning sker i Europa och Sydamerika med möjlighet till globalt utbyte av såväl komponenter som kompletta fordon. Under 2004 uppgick faktureringen till 56,7 miljarder kronor och resultatet efter skatt till 4,1 miljarder kronor.

[N5034SE] Hans-Åke Danielsson