You seem to be located in .
Vá ao seu site de mercado Scania para mais informações.
Portugal
region sprzedaży
Production units

Nu startar världens största tävling för unga lastbilsförare – regerande mästaren Michele Sandri utmanas av 20 000 kollegor

– regerande mästaren Michele Sandri utmanas av 20 000 kollegor

– Yrkesföraren är den viktigaste aktören när det gäller tunga fordons säkerhet i trafiken och som tillverkare tar vi ansvar för att på alla sätt stötta föraren.

Det säger Scanias VD Leif Östling i samband med att kvalificeringen till Scanias trafiksäkerhetsinitiativ Young European Truck Driver 2005 nu inleds. Minst 20 000 unga lastbilsförare från 26 europeiska länder beräknas delta.

Runt om i Europa startar Scania nu uttagningar till de regionala kvalificeringsomgångar som leder fram till en nationell final.  Segraren i respektive land får en plats i den europeiska finalen i Sverige den 16-17 september. En av finaldeltagarna är redan klar: Michele Sandri från Trento i norra Italien, som är direktkvalificerad i egenskap av titelinnehavare.

Med satsningen på unga förare vill Scania bidra till uppfyllandet av den Europeiska Unionens mål att halvera antalet omkomna i trafiken fram till år 2010. Statistiken för 2002 visar att drygt 37,000 människor dödades i trafiken i Unionens tidigare 15 medlemsländer. 

– Dessutom vill vi höja yrkesförarens status och viktiga roll i såväl trafiksäkerhetsarbetet som för åkeriets verksamhet, säger Leif Östling.

Young European Truck Driver vänder sig till alla yrkesverksamma förare av tunga lastbilar som är födda 1970 eller senare. Tävlingen genomförs i den Europeiska Unionens medlemsstater samt i Norge, Schweiz och Turkiet. Fokus ligger på trafiksäkerhet och bränsleekonomi. 

Tävlingen omfattar både teoretiska och praktiska prov i linje med Europeiska Unionens direktiv om obligatorisk förarutbildning. Syftet med detta nya direktiv är att införa en yrkesutbildning som fokuserar på säker körning och som ska höja säkerhetsstandarden hos förarna, vilket kommer att ge positiva effekter inte bara för samhället utan även för transportsektorn.

Scania genomför tävlingen med stöd av Europakommissionen och IRU (International Road Transport Union) och med Michelin och Shell som sponsorer.  

Första gången Young European Truck Driver genomfördes var 2003, då 6 000 förare från 20 europeiska länder deltog. Fler än 30 000 lastbilsförare nåddes av kampanjen, och seminarier om trafiksäkerhet lockade över 250 journalister från hela Europa.

Parallellt med Young European Truck Driver 2005 planerar Scania att under året genomföra liknande trafiksäkerhetsinitiativ i både Asien och Sydamerika.

Vid finalen av Young European Truck Driver i Sverige den 16-17 september utmanas titelinnehavaren Michele Sandri från Italien av yrkesförare från närmare 30 europeiska länder.

För ytterligare information, kontakta Hans-Åke Danielsson, presschef,

tel 08 553 856 62, e-post hans-ake.danielsson@scania.com 

Scania är en av världens ledande tillverkare av lastbilar och bussar för tunga transporter samt industri- och marinmotorer. Med 30 000 anställda och produktion i Europa och Latinamerika är Scania en av branschens mest lönsamma företag. Under 2004 blev faktureringen 56,7 miljarder kronor och resultatet efter finansnetto 6,0 miljarder kronor. Försäljning sker på ett 100-tal marknader och cirka 95 procent av Scanias fordon säljs utanför Sverige.

[N05007SE] Hans-Åke Danielsson