You seem to be located in .
Vá ao seu site de mercado Scania para mais informações.
Portugal
region sprzedaży
Production units

Scania strukturanpassar hyttillverkningen i Oskarshamn – varslar 200 anställda

Omställningen och inkörningen av hytterna till Scanias nya lastbilsprogram vid anläggningen i Oskarshamn är nu genomförd.

– Arbetet har gått bra, säger Stefan Palmgren, platschef vid Scania i Oskarshamn. Vi har uppnått betydande förbättringar med bland annat kortare monteringstider.

Samtidigt upphör produktionen av dubbla hyttprogram, då tillverkningen av hytter till Scanias 4-serie nu är avslutad i Europa.

Det är bakgrunden till att Scania varslar 200 anställda vid hyttfabriken i Oskarshamn om uppsägning på grund av arbetsbrist. MBL-förhandlingar har inletts.

Förutom de 200 som varslas om uppsägning förlängs inte kontrakten för de visstidsanställda som funnits för att säkra omställningen. Anpassningen kommer att vara genomförda under andra halvåret 2005.

– De åtgärder vi nu vidtar innebär möjligheter till produktivitetsförbättringar, vilket är nödvändigt för att långsiktigt stärka vår konkurrenskraft och vidareutveckla verksamheten i Oskarshamn, säger Stefan Palmgren.

– Långsiktigt krävs en produktivitetsförbättring på 6-8 procent per år för att produktionsenheterna i Sverige ska vara fortsatt konkurrenskraftiga, säger Per Hallberg i Scanias verkställande ledning.

Scanias har under den senaste femårsperioden koncentrerat den europiska hyttproduktionen till Oskarshamn och gjort kapacitetshöjande investeringar på cirka 1 miljard kronor i bland annat ett nytt miljöanpassat måleri och utökad kapacitet i karossverkstaden. Samtliga kapacitetsinstallationer är nu slutförda.

För ytterligare information, kontakta:

• Stefan Palmgren, Scania Oskarshamn, tel. 0491-654 10

• Hans- Åke Danielsson presschef, tel 08-553 856 62

• Gunnar Boman, Corporate Relations, tel 08-553 895 10

Scania är en av världens ledande tillverkare av lastbilar och bussar för tunga transporter samt industri- och marinmotorer. Med 29 100 anställda och produktion i Europa och Sydamerika är Scania ett av branschens mest lönsamma företag. Under 2003 blev faktureringen 50,5 miljarder kronor och resultatet efter finansnetto 4,6 miljarder kronor. Försäljningen sker på ett 100-tal marknader och cirka 95 procent av Scanias fordon säljs utanför Sverige.

[N05004SE] Gunnar Boman