You seem to be located in .
Vá ao seu site de mercado Scania para mais informações.
Portugal
region sprzedaży
Production units

Scaniaforskare får ansett stipendium

Scanias industridoktorand Pär Mårtensson har belönats med det prestigefyllda Alde Nilsson-stipendiet för sina insatser inom produktionsteknisk forskning. Stipendiet delades ut på Tekniska Mässan i Stockholm i dag.

28-årige Pär Mårtenssons forskning rör förbättrad IS/IT-stödd kommunikation mellan beställande industriföretag och utrustningsleverantörer under projektering och installation av produktionsanläggningar.

Inom sin forskning har han utvecklat ett webbaserat arbetssätt, som medger att information kan utbytas i realtid mellan beställaren och en eller flera leverantörer. Informationen samlas på en projektwebbplats, som både beställande industriföretag och utrustningsleverantörer har tillgång till.

– Effektivare samverkan under arbetets gång resulterar i att beslutsunderlagen får högre precision och kvalitet. Genom att på ett effektivt sätt strukturera och knyta ihop data om produkt och tillverkningsprocess med leverantörers data om tillverkningsutrustningar, kan man tidigt under projekteringen upptäcka och åtgärda problem. Tillverkningssystemets utformning är ju starkt beroende av produktens konstruktion, säger Pär Mårtensson.

Ett viktigt inslag i Pär Mårtenssons forskning är att han för ändamålet använder och utvecklar fordonsindustrins standard för informationsutbyte – STEP (Standard for Exchange of Product model data).

Hösten 2002 kommer en första version att visas på robotmässan ISR i Stockholm. Denna demonstrationslösning är en del av ett forskningssamarbete mellan Scania, ABB och tysk bilindustri. I december 2002 ska också Pär Mårtenssons doktorsavhandling vara klar.

På Scania är Pär Mårtensson verksam inom produktionsteknik och projektering. Han är även en av företagets framgångsrika industridoktorander. Akademiskt tillhör han Institutionen för Industriell Produktion vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Stipendiet från Alde Nilssons ABB-stiftelse är på 50 000 kronor. Senast 1999 tilldelades en annan Scaniaforskare, Per Petersson, detta ansedda stipendium för insatser inom produktionsteknisk forskning.

Bild på Pär Mårtensson finns på www.scania.com, under länken Media services. Information om Alde Nilssons ABB-stiftelse finns på www.abb.se

För ytterligare information, kontakta:

Pär Mårtensson, Scania, 08-55380472 eller 070-9721224 par.martensson@scania.com 

Ulf Söderström, presschef, Scania, 08-55381044 eller 070-6809595, ulf.soderstrom@scania.com