You seem to be located in .
Vá ao seu site de mercado Scania para mais informações.
Portugal
region sprzedaży
Production units

Scanias nya V8-or i finska stridsfordon

Scania blir motorleverantör till det finska försvarets nya stridsfordon. Därmed blir Finland andra land efter Schweiz att välja Scanias nya 16-liters V8-motor i militär version.

Affären innebär en ny framgång för Hägglunds Vehicle AB, Örnsköldsvik, som nu under bara några månader är på väg sluta miljardavtal med försvarsmakterna i Schweiz och Finland. I fallet Schweiz handlar det, för Scanias del, om 186 motorer. Vad gäller Finland rör det sig om 57 motorer i en första omgång.

- För oss är den här affären resultatet av ett mångårigt nära samarbete mellan Sca-nia och Hägglunds, säger Lennart Hjelte, chef för Scanias industri- och marinmotor-verksamhet. Scania har tidigare varit huvudleverantör av motorerna till det svenska stridsfordonet CV 90 – samma typ av fordon som nu är aktuellt – men då har det gällt Scanias tidigare V8-motorgeneration.

Den nya motorn, som är en vidareutveckling av Scanias sedan decennier beprövade V8-koncept, premiärvisades så sent som i juni i år på den internationella försvarsmaterielmässan Eurosatory 2000 i Paris. Den nya motorns basversion är hittills levererad i tiotusentals exemplar i både civila och militära lastbilar och fartyg.

- Scanias kraftfulla och kompakta V8-or har på alla sätt anpassats för sin tuffa uppgift som kraftkälla i Stridsfordon 90. Den extremt låga torroljesumpen är därvid bara ett exempel på hur vi kunnat möta mycket långt drivna kundkrav, säger Lennart Hjelte.

Tidigare köpare av Stridsfordon 90 med Scaniamotorer är förutom svenska armén också den norska försvarsmakten.

För ytterligare information kontakta Bo Östlund tel nr 070 543 8142.