You seem to be located in .
Vá ao seu site de mercado Scania para mais informações.
Portugal
region sprzedaży
Production units

Genombrott för Scanias nya V8 i militär version

Scania blir motorleverantör till det schweiziska försvarets nya bandvagnar. Därmed blir också Schweiz först ut med att köpa Scanias nya 16-liters V8-motor i militär version. Totalt innebär 4-miljardordern mellan svenska Hägglunds Vehicle och Schweiz att Scania skall leverera 186 motorer med första leverans om något drygt år.

- För vår del är den här affären resultatet av ett mångårigt mycket nära samarbete mellan Scania och Hägglunds, säger Lennart Hjelte, chef för Scanias industri- och marinmotorverksamhet. Scania har tidigare varit huvudleverantör av motorerna till det svenska stridsfordonet CV 9030 – samma typ av fordon som nu är aktuellt – men då har det gällt Scanias tidigare V8-motorgeneration.

Den nya motorn premiärvisades så sent som i juni i år på den internationella försvarsmaterielmässan Eurosatory 2000 i Paris:

- Scanias kraftfulla och kompakta V8-or har på alla sätt anpassats för sin tuffa uppgift som kraftkälla i Stridsfordon 90. Den extremt låga torroljesumpen är därvid bara ett exempel på hur Scanias tekniker mött mycket långt drivna kundkrav, säger Lennart Hjelte.

Den första serien om 186 fordon, som kan följas av fler, börjar levereras år 2002.

Förutom den nu aktuella storordern till Schweiz diskuterar Hägglunds också med Finland. Tidigare köpare av Stridsfordon 90 med Scaniamotorer är förutom svenska armén också den norska försvarsmakten.

Scania är en av världens ledande tillverkare av lastbilar och bussar för tunga transporter samt industri- och marinmotorer. Med 25 800 anställda och produktion i Europa och Latinamerika är Scania en av branschens mest lönsamma tillverkare. Under 1999 blev faktureringen 47,1 miljarder kronor och resultatet efter finansnetto 4,5 miljarder kronor. Försäljning sker på ett 100-tal marknader och cirka 95 procent av Scanias fordon säljs utanför Sverige.

Scanias pressreleaser finns på Internet, www.scania.com