You seem to be located in .
Vá ao seu site de mercado Scania para mais informações.
Portugal
region sprzedaży
Production units

Globalt samarbete i Scania nr 1 000 000

Tillverkningen av Scanias miljonte fordon (en lastbil) demonstrerar flexibiliteten i Scanias produktionssystem. Totalt elva produktionsanläggningar världen över har samverkat. Nyligen sammanstrålade alla delar och komponenter som tillverkats på olika håll i Europa och Latinamerika i holländska Zwolle för att bli en global lastbil.

Scanias miljonte fordon är en treaxlig dragbil (Scania P124 CA6x4). Bilen kommer att upplåtas till Internationella Röda Korset för att efter avslutad tjänst återbördas till Scanias vagga: den första monteringshallen vid Vagnfabriksaktiebolaget i Södertelge, idag Scanias företagsmuseum i Södertälje.

Produktionen av Scanias miljonte fordon manifesterar också företagets allt snabbare tillväxt. Företaget grundades 1891. Det tog 75 år att bygga de första 100 000 fordonen (1966). Fordon nr 500 000 tillverkades 1987, dvs 96 år sedan grundandet, medan det bara krävdes 13 år för att tillverka den följande halvmiljonen. Idag producerar Scania ca 50 000 enheter per år. Av de 1 000 000 fordon som Scania har producerat är 895 000 lastbilar och 105 000 bussar.

Scanias lastbilar, bussar och industri- och marinmotorer finns idag i mer än 100 länder världen över. Också produktionen är global, med anläggningar i Argentina, Brasilien, Mexiko, Frankrike, Holland, Polen, Danmark och Sverige. Den första anläggningen utanför Sverige etablerades i São Paulo i Brasilien 1958.

Scanias modellprogram är baserat på ett unikt, globalt modulsystem som möjliggör att ett mycket stort antal fordonsvarianter kan tillverkas med ett begränsat antal artiklar och komponenter. Modulsystemet ger stora skalfördelar inom både utveckling och produktion. Komponenterna är gemensamma, oavsett om fordonet är avsett för Europa, Latinamerika eller någon annan av världens marknader. Många komponenter är också gemensamma mellan Scanias lastbilar och bussar.

Scanias miljonte fordon har sitt ursprung i följande länder:

Argentina: Bakaxelväxel från Tucumán

Brasilien: Motorblock från São Paulo

Sverige:

Ram och bakaxelbryggor från LuleåAxlar från FalunMotormontering, borrning och målning av sidobalkar samt bearbetning av transmissionsdetaljer i SödertäljeHytttillverkning i OskarshamnVäxellådstillverkning i Sibbhult 

Nederländerna: Slutmontering av bilen i Zwolle

Frankrike: Leveransinspektion i Angers 

För ytterligare information, kontakta Hans-Åke Danielsson, Corporate Communications, telefon 08-55385662.

Scania är en av världens ledande tillverkare av lastbilar och bussar för tunga transporter samt industri- och marinmotorer. Med 25 800 anställda och produktion i Europa och Latinamerika är Scania en av branschens mest lönsamma tillverkare. Under 1999 blev faktureringen 47,1 miljarder kronor och resultatet efter finansiella intäkter och kostnader 4,5 miljarder kronor. Försäljning sker på ett 100-tal marknader och cirka 95 procent av Scanias fordon säljs utanför Sverige.