Christian vågade anta utmaningen som projektchef i Kina

26 APRIL 2024

Christian Åström har en spännande roll inför uppstarten av Scanias nya fabrik i Rugao, 150 km nordväst om Shanghai. I januari flyttade han med sin familj till Kina.

Fabriken i Kina blir Scanias tredje industriella nav och kompletterar koncernens nuvarande produktion i Europa och Latinamerika. Scania Oskarshamn har en central roll i Kinaprojektet med bland annat träning och utbildning för medarbetare.

 

Sedan sommaren 2022 har Christian arbetat med projektet och har tidigare besökt Kina två gånger.

 

– Vid det ena tillfället besökte jag området där vi nu bor för att skapa mig en bild av livet i Kina. Det var inget lätt beslut att flytta hit med hela familjen, säger han.

 

Samtidigt var det en chans i livet att få göra något helt unikt efter 24 års anställning. Resan på Scania Oskarshamn startade vid millennieskiftet, då Christian började på IB-line, Instrumentbrädan. Efter några år blev han teamleader och nästa vägval förde honom till verkstadsteknik och produktionsteknik. Intresset för ledarskap och att utvecklas i den rollen ledde till att han blev gruppchef inom produktionsteknik. Därefter blev han projektchef i Kinaprojektet. Uppdraget innebar att bygga upp en process och implementera utrustning i den nya fabriken, samt bygga en organisation som kan förvalta och utveckla processen efter överlämning.

– Det har varit mycket lärorikt och utvecklande att få vara med och bygga upp en ny teknikorganisation från grunden, säger Christian vars nya befattning är projektchef för hyttmonteringen i Asien.

Fabriken i Kina blir en produktionsanläggning med hög automationsgrad.

– Det är en häftig känsla att mitt team har ritat allt från första line till komplett layout för Monteringens processutrustning. Nu får vi svar på om våra ritningar fungerar i praktiken. Samtidigt vill jag ge en eloge till alla i Oskarshamn som hjälpt till med träning, säger Christian.

Christian har tillsammans med familjen fått en bra start i Kina. De bor i hamnstaden Nantong med drygt 2,4 miljoner invånare och barnen har börjat skolan.

– Det har gått bra och de läser på engelska. Även min fru trivs väldigt bra. I vårt område bor cirka 30 ”Scaniafamiljer”, det är medarbetare från Oskarshamn, Södertälje och Brasilien.

Hur upplever du livet i Kina?
– Det känns tryggt och folk är väldigt vänliga och vill hjälpa till. Kina är det tredje landet i världen när det gäller säkerhet. De ligger långt framme inom teknikutveckling, exempelvis är det enkelt att beställa mat och betala via appar. Det är prisvärt att gå ut och äta och det finns mycket att göra på fritiden. Det är även billigt att resa inom Kina, i familjen har vi målet att bland annat besöka Kinesiska muren, avslutar Christian.