Historia Scania Oskarshamn

Scania i Oskarshamn är Kalmar läns största privata arbetsgivare och industri. Vi har en gedigen erfarenhet inom hyttillverkning och har i över 60 år utvecklat teknik och produkter som är i världsklass.

Det var entreprenören Bror-Göthe Persson, Be-Ge, som startade verksamheten 1946, då man också tog fram den första hyttprototypen. Redan första året producerades 103 hytter och produktnamnet blev ”Be-Ge Hytten”.

 

1980 lanseras Scanias första helt modulariserade hyttprogram, som utvecklats sedan dess men används än idag.

 

Samma år, 1995, som Scania blir självständigt, står ett nytt Grundmåleri och en ny Karossverkstad klara i Oskarshamn. Tre år senare står Oskarshamns högsta byggnad klar, vårt Höglager med sina 30 meter i höjd.

 

Under 2000-talet införs moderniseringar i fabriken med bland annat drivna liner som följd i Monteringen. Idag sker Monteringen vid åtta drivna liner, som är länkade till varandra med buffertar, samt två sidomonteringsliner för montering av dörrar och instrumentpaneler.

 

Med marknadens bredaste utbud av alternativbränslemotorer för lastbilar och bussar tog Scania under 2010-talet täten i övergången till ett hållbart transportsystem, detta i kombination med uppkopplade fordon, hybridisering och elektrifiering.

 

2015 blir ett år för Scania Oskarshamn då mycket händer, en ny Karossverkstad står färdig, och blir i och med detta en av världens mest moderna hyttfabriker. Det nya Grundmåleriet står också klart för att tas i bruk samtidigt som nya Logistikcentret.

 

En milstolpe för Scanias elektrifiering sker under 2020 då första kommersiella lastbilsserien introduceras med högpresterande plug-in-hybrid och helelektriska lastbilar.

 

Vid årsskiftet 2020/2021 blir Scanias hyttillverkning i Oskarshamn fossilfri. Därmed har den första av Scanias produktionsenheter i världen framgångsrikt lyckats fasa ut fossila bränslen från tillverkningen.

 

Idag tillverkar vi alla lastbilshytter till Scanias Europaproduktion och är uppdelade i två resultatenheter; Cab Body Production och Cab Assembly.