Mättekniker

GYMNASIEUTBILDNING INOM TEKNIK*

Inom Scanias kvalitetsfunktion finns mättekniker som arbetar tätt ihop med produktionen för att säkerställa att både produkt och produktionsutrustning är korrekt utformad.

Mätteknikern arbetar med uppmätning av allt från enskilda komponenter till kompletta hytter för att säkerställa att de har förväntad kvalitet och håller sig inom angivna toleranser. Man är även involverad vid utveckling och byggnation av fixturer och annan produktionsutrustning.

 

Arbetet innebär kontakter med olika verkstadsavsnitt och det ställer krav på god samarbetsförmåga. Man behöver både vara noggrann och ha öga för detaljer samtidigt som man behöver förstå helheten i processen. Goda kunskaper i engelska och kunskap att läsa och förstå ritningar och CAD-modeller är också viktigt.

 

Det är lämpligt att ha en gymnasieutbildning inom teknik eller ett stort intresse för teknik och kvalitet. Man kan alltså komma inifrån den egna produktionen eller externt. Man kan välja att gå vidare mot andra roller inom kvalitet eller välja att specialisera sig djupare inom mätteknik.

* Med teknisk inriktning avser vi gymnasieprogram så som El och Energi, Industritekniska, Naturvetenskap eller Teknik.