Praktik och en framtid på Scania

27 MAJ 2024

Scania Oskarshamn arbetar på bred front för att skapa intresse för teknik och visa på möjligheter inom företaget. 

Lisa Ekberg har varit praktikant i Kaross under 15 veckor, där hon fått undersöka om det går att centrera robotar på åkbanor i Kaross.

 

– Syftet är att minska slitage på kullager och skenor, vilket då kan förlänga livslängden på åkbanor. Jag blev mottagen med öppna armar och kände mig direkt som en i gänget, säger hon.

 

Handledarna Thomas Ingerstam och Erik Lampe, robotspecialister i Kaross ger beröm.

 

– Det har gått jättefint för Lisa. Uppdraget innebar mycket robotprogrammering men även att filma hur en robot rör sig, berättar de.

 

– Det har varit riktigt kul. Från att inte alls ha jobbat med robotprogrammering tidigare har jag kommit långt, med stöd av bra handledare och alla som delat med sig av sin kunskap, säger hon.

 

Väckte intresset för robotar
Praktiken ingår i Lisas utbildning – Robot och automationsprogrammerare – som hon läser på distans på YrkesAkademin i Eskilstuna. Efter Teknikprogrammet på gymnasiet fick Lisa jobb på Line 8 i Monteringen.

 

– Bredvid mig fanns en robot för montering av dörrlister. Jag tyckte det var coolt och det väckte mitt intresse för robotteknik.

 

Är vägledare
Introduktionen för praktikanter sker på samma sätt som för nyanställda.

 

– Tanken är att våra praktikanter snabbt ska bli en i gänget i det dagliga arbetet, säger kompetensutvecklare Stefan Karlsson.

 

Under sin introduktion gick Lisa först en basutbildning om robotar hos Production Skills, säkerhetsutbildning och fick se hela verksamheten.

 

– Som handledare blir man en guide och vägledare. Vi delar med oss av vår arbetslivserfarenhet och kunskap och har en bra dialog så att våra praktikanter känner sig bekväma, säger Erik och Thomas.

 

En framtid på Scania
I sommar tar Lisa examen och planen är klar för vad hon fortsättningsvis ska göra.

 

– I höst börjar jag plugga till civilingenjör inom elektronikdesign, men kommer först att sommarjobba på Scania. Jag gillar Scania och trivs i Oskarshamn, förhoppningsvis kan det bli en roll och framtid här, avslutar Lisa.

Praktik på olika nivåer

Samarbetet med skolor, lokalt och med yrkeshögskolor, högskolor och andra utbildningssamordnare, har hög prioritet i Scania Oskarshamns rekryteringsarbete.

 

– Redan i årskurs 5 har vi teknikdagar för att skapa intresse för teknik och visa Scania. För elever i årskurs 8 har vi guidade besök, i årskurs 9 erbjuder vi PRAO och på gymnasienivå sker samarbetet genom Teknikcollege. Vi erbjuder APL (arbetsplatsförlagt lärande), LIA (lärande i arbete) och praktikplatser för olika studentprogram. Vårt mål är att praktikanter ska komma tillbaka till oss efter sin utbildning. Det är viktigt för oss att både behålla och utveckla den personal vi har och samtidigt attrahera nya medarbetare, berättar Stefan Karlsson.