Richards väg till robotspecialist

17 MAJ 2023

I Kaross finns 287 robotar och ett produktionsflöde som hela tiden trimmas och optimeras genom ständiga förbättringar av Richard Brodin och hans kollegor.

– Samarbetet mellan människa och robot, och de möjligheter som tekniken kan tillföra i modern produktion, lockade mig att jobba med robotar, säger Richard, robotspecialist i Kaross.

 

Han kom till Scania Oskarshamn direkt efter Industriprogrammet på gymnasiet 2014. Under de första åren jobbade Richard i gamla Kaross som teamleader.

 

– Jag ville sedan prova något nytt och började se på vilka möjligheter det fanns inom företaget, berättar han.

 

Det ledde till en tjänst på Basic Skills* där Richard jobbade med introduktion av nya medarbetare. Efter bara en kort tid fick Richard en ny roll.

 

– Jag blev överflyttad till robotutbildningen, men hade aldrig jobbat med robotar tidigare. Det gick ändå bra, jag fick god hjälp av två kollegor som lärde mig väldigt mycket.

 

Detta tände en ny gnista hos Richard, som ville lära sig mer och utforska möjligheter kring robotar och automation. Det landade i en YH-utbildning i Jönköping med inriktning mot automationsteknik och programmering av robotar. Richard fick under utbildningen öva på att programmera industrirobotar, planera och utföra provning och testning av anläggningar.

 

– Efter utbildningen fick jag jobb på en utvecklingsposition på teknikavdelningen som arbetar mot robotar. På teknikavdelningen lärde jag mig det dagliga arbetet som robotgruppen gör och fick tidigt en ordinarie plats i gruppen. Där jobbar jag sedan dess och jag trivs väldigt bra, berättar Richard.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Variationen. Jag jobbar både med projekt som pågår under en längre tid och med nya uppdrag från produktionen och linetekniker. Mitt jobb är ett ständigt pågående utvecklingsarbete och jag trivs väldigt bra i min yrkesroll. Vi är ett bra gäng och jag upplever samma fina stämning när vi är ute på line vid implementering och träffar kollegorna där.

 

Vilka möjligheter finns det till personlig utveckling och att ta nya vägar inom företaget?
– Det finns goda möjligheter att kunna utvecklas eller om man vill anta nya utmaningar. För mig var det kanske en lite krokig väg innan jag hittade rätt och det roliga arbete som jag nu har, avslutar Richard.

 

* Basic Skills är Scanias koncept för grundläggande träning med fokus på säkerhet och kvalitet. Avdelningen består av engagerade tränare som säkerställer att alla medarbetare har en gemensam kompetensbas samt grundläggande kunskaper anpassade efter just sitt arbete.