Med teamet som drivkraft - Lågvolymline

14 DECEMBER 2023

Lågvolymline kan beskrivas som en komprimerad version av vår huvudline i Monteringen. Här jobbar 47 medarbetare dagtid, fördelade på nio monteringsliner plus Instrumentbrädan (IB), Logistik, Kvalitetskontroll samt Leveransavdelning.

Att bygga specialhytter (S-ordrar) kräver hög och övergripande kompetens hos varje montör på Lågvolymline.

 

– På Lågvolymline utförs ett hantverk och ett lagarbete där alla är lika viktiga, framhåller verkstadschef Manuela Retting.

 

Specialfordon kan omfatta allt från körskolebilar till fordon med speciell utrustning. För övrigt monteras reservhytter, bland annat till eftermarknad.

 

– När hytten av någon anledning behöver ersättas bygger vi en ny, exakt så som hytten såg ut vid första leveransen, säger Manuela. 

 

Som ett hantverk
Martin Gustavsson arbetar som gruppchef och ser produktionen på Lågvolymline som ett hantverk och betonar medarbetarnas stora engagemang.

 

– Medarbetarna brinner verkligen för sitt hantverk. Detta avspeglas också i en hög och jämn produktkvalitet. En stor del i framgången är den breda kompetensen och erfarenheten, som gör att vi kan stötta varandra och rotera på olika liner, säger Martin.

 

Skickliga medarbetare
Truckförarna ansvarar för att allt material är framkört till respektive line.

 

– Vi flyttar hytter mellan liner, berättar Camilla Jonsson, teamleader på Logistik.

 

Camilla Ek är en av många skickliga medarbetare. Hon är teamleader på Instrumentbrädan och har haft samma funktion sedan 2015.

 

– Varje individ i mitt team och jag själv kan bygga hela instrumentbrädan från grunden. Jag har ett jättebra jobb. Det är också en familjär stämning på Lågvolymline.

 

En stor utmaning för medarbetarna är att kunna flera liner.

 

– På varje line finns närmare 20 positioner. Eftersom varje montör ska kunna alla moment kräver det en mycket hög kompetens, säger Sylvia Erlandsson, gruppchef.

 

Får jobba utanför boxen

Michael Buskas är sedan 2020 montör på Line 4.

 

– Jag var först verkstadstekniker, men sökte en tjänst som montör just för att det är en så härlig stämning och bra gemenskap på Lågvolymline. Jag slogs också av vad kunniga alla är, varje montör har råkoll och vet exakt varför en detalj ska monteras på ett visst sätt, säger han.

 

Michael lyfter också fram att det finns utrymme att jobba utanför boxen.

 

– Arbetet är inspirerande och ger möjligheter att fördjupa sig i processer. Det sporrar till att jobba mer med förbättringsarbeten kopplat till din line där du själv är chef, säger Michael.

 

– Vi ser att detta arbetssätt har resulterat i många förbättringar, stort som smått, framhåller Martin.