Möt Roberta - Ny platschef för MB

22 SEPTEMBER 2021

I augusti 2021 tillträdde Roberta Serra Negra som ny platschef för MB i Oskarshamn.

För Roberta är det en stor förändring i hennes liv. Hon lämnar tjänsten som platschef för Scanias fabrik i São Paulo, Brasilien och flyttar till Sverige. Under hela sin yrkesverksamma karriär har Roberta arbetat inom Scania och med hyttproduktion i närmare 20 år. Hon känner sig redan hemma i Oskarshamn.

 

– Jag har fått ett mycket fint bemötande, alla som jag mött är vänliga och hjälpsamma.

 

– Trots många år inom Scania känner jag samma motivation som jag hade från början över möjligheten att få vara delaktig i många viktiga projekt.

 

Roberta ser verkligen fram mot sitt nya jobb som platschef för MB* vid Scania Oskarshamn som innebär det yttersta ansvaret för verkstäderna Press, Kaross och Måleri.

 

– Det här är den största utmaningen i min karriär. Att få ha ansvar och samordna en så omfattande produktion med hög teknologi har stor betydelse för min fortsatta professionella och personliga utveckling.

 

Hon vistas gärna ute i produktionen och gillar att vara på fabriksgolvet.

– Jag vill bidra med min erfarenhet, dela med mig och ta del av den stora kunskap som finns i ett så fantastiskt team som detta. Jag ser fram mot att följa Scanias Driving the Shift-resa tillsammans med alla, säger Roberta.

 

Vilka är dina första intryck av verksamheten i Oskarshamn?

– Att se produktionen med all modern teknologi är fantastiskt. Jag har också mött ett mycket härligt team, det bästa någonsin, med hög kompetens och där alla verkligen jobbar som ett lag tillsammans.

 

Vilka utmaningar ser du framför dig?

– Att klara den kapacitet och produktionsvolym som vi planerar för. Samtidigt är det viktigt att alltid fokusera på säkerhet i fabriken.

 

Efter sin ingenjörsutbildning började Roberta 1995 arbeta i Scanias första produktionsenhet utanför Sverige som var i Brasilien. Då var det ganska ovanligt att kvinnor jobbade i produktionen. Roberta såg ändå möjligheter och har antagit många utmaningar. Under åtta år arbetade hon inom logistik i olika befattningar. Efter närmare tre år som produktionschef var hon ansvarig för inköp av material till Scanias produktion i Latinamerika. 2011 tillträdde hon som chef för hyttmonteringen och blev 2019 ansvarig för MB i São Paulo.

 

Sverige är inte ny mark för Roberta. Under åren 2013-2014 utbildade hon sig på KTH i Stockholm. Hon har också haft ett kortare uppdrag på Scania i Södertälje.

 

– Under tiden som jag arbetade med inköp bodde jag utomlands under kortare perioder.

Oskarshamn är inte heller helt nytt för henne.

 

– I min roll som ansvarig för implementeringen av det nya hyttprogrammet (NTG) arbetade vi tvärfunktionellt med kollegor i Oskarshamn. Det var intressant och jag upplevde ett mycket fint samarbete, säger Roberta och ser nu fram mot en ny tid i sitt liv, i

en ny del av världen.

 

*Manufacturing body