Christoffer arbetar med framtiden

8 NOVEMBER 2021

Christoffer Puleston har länge haft ett stort intresse för datorer och teknik. Idag ingår han i Automation Group och är en mycket skicklig programmerare.

Att intresset för datorer väcktes tidigt hos Christoffer visar en händelse ifjol.

 

– När jag städade källaren i mitt hus hittade jag en bok om webbdesign från 1998. Det var kul att se hur hemsidor såg ut på den tiden, det var mest text och inte särskilt mycket design.

Intresset för datorer gjorde att gymnasievalet föll sig naturligt.

 

– Jag gick elprogrammet med inriktning el-data och fokus på programmering och nätverk.

 

Efter utbildningen fick Christoffer anställning på Scania Oskarshamn.

 

– Först var det ett introduktionsprogram då jag besökte produktionen i Södertälje. Det var intressant att få en helhet över verksamheten. Jag fick sedan börja i Monteringen på linen för Instrumentpanel.

 

Personlig utveckling
Christoffers datakunskaper ledde till en ny utmaning. Idag har han en central roll inom Automation Group vid utveckling av nya tekniklösningar. Automation Group är en tvärfunktionell grupp som har till huvuduppgift att tillsammans med produktion ta fram tekniska lösningar.

 

– Främst jobbar jag med programmering, men det är också dokumentation och konstruktion. Det är väldigt varierande, säger Christoffer. Mitt arbete skapar fantastiska möjligheter till personlig utveckling och att parallellt få vara med och utveckla gruppen.

 

Vilka är era utmaningar?
– Vi har många utmaningar, samtidigt känns detta arbete välbehövligt för att utveckla produktionen. För att utvecklas krävs uppdateringar och det är intressant att se att vårt arbete ger resultat. Säkerhet och kvalitet är de områden vi jobbar mest med, säkerhet har alltid högsta prioritet, säger Christoffer.

 

– Alla case och uppdrag som vi ska lösa är intressanta. Absolut roligast är själva utvecklingen av utrustning och en ny lösning.

 

Glad över möjligheten
Christoffer tog steget från Monteringen till Automation Group.

 

– Vid den första vändan med nattskift i Monteringen valde jag att bli Teamleader på nattskiftet på Instrumentpaneler. När skiftet upphörde kom jag till en annan grupp, där fick jag sedan frågan om Automation Group och jag är glad över att jag fick den möjligheten.

 

Snabbt har Automation Group fått en allt mer framträdande roll och betydelse. 

 

Vilka lösningar hittills är du mest nöjd med?
– Jag har mestadels medverkat i utvecklingen av nya läsare för RFID-taggar (Radio Frequency ID) som finns på alla hytter. Det skapar stora möjligheter att få ut mer information om varje hytt. Detta har varit väldigt kul att utveckla plus att vi fått bra feedback på vårt arbete. Genom att vi utvecklat läsarna specifikt för vår verksamhet har vi full kontroll över program och vad de ska läsa av.

 

För att utveckla optimala lösningar är samarbete A och O.

 

– Vid case på en line är det viktigt att inhämta input. Varje montör sitter på kunskap och det är viktigt att ta tillvara på alla medarbetares kompetenser, säger Christoffer.

 

Söker fler som brinner för teknik
Christoffer är ett bra exempel på att ett stort intresse för teknikutveckling kan leda till nya arbetsuppgifter, och att lära sig genom att göra och prova ger bäst resultat.

 

– När jag började med programmering på Automation Group hade jag inte skrivit en rad med Python (programmeringsspråk), men har man intresset så är det ett ganska lätt att lära sig.

 

Scania Oskarshamns mål är att så långt som möjligt arbeta in-house med teknikutveckling och digitalisering. Det kräver kompetensutveckling, men också att hitta fler medarbetare som vill utveckla sitt teknikintresse.