12 studenter gör sina examensarbeten

19 MARS 2021

Årets examensarbetare kommer från Linköpings universitet, Lunds Tekniska Högskola, Blekinge Tekniska Högskola, KTH och Linnéuniversitetet.

Matilda undersöker fördelar med att göra kundanpassningar, FFU (Fit For Use), redan vid hyttmonteringen i Oskarshamn. Gustav ser på teknologi för säkrare och effektivare materialflöden inom logistik och produktion.

 

Matilda Andersson och Gustav Nacke är två av de 12 studenter som gör sina examensarbeten i Oskarshamn. Deras resultat kommer att presenteras i slutet av maj.

 

På grund av coronasituationen skiljer sig upplägget från tidigare år.

 

– Samtliga utbildningar och föreläsningar som ger examensarbetarna djupare insikter och kunskap i Scanias verksamhet körs nu digitalt, säger Amanda Liu, kommunikatör på Informationsavdelningen. 

 

En karriär inom fordonsindustrin
Matilda studerar till masteringenjör vid Linköpings universitet. Hon läser maskinteknik och en Master med inriktning på industriell ekonomi.

 

– Det passade min utbildning som handen i handsken att få göra mitt examensarbete på Scania Oskarshamn, säger Matilda. Hon gör sitt arbete tillsammans med Oliver Bergstrand.

 

– Vi tittar på kvalitetsaspekter, ekonomi och ledtider om FFU kan implementeras redan i hyttmonteringen i Oskarshamn, i stället för efteråt på andra fabriker, säger Matilda.

 

Hon har sökt till Scania Engineer and Tech Program och hoppas på en karriär inom fordonsindustrin.

 

– Det är intressant att Scania har hela sin produktionskedja i Sverige, och det är en arbetsgivare med goda möjligheter att kunna utvecklas, säger Matilda.

 

Teknologi med stor potential
Gustav Nacke var sommarteknolog i Oskarshamn 2019. Han tycker Scania är ett spännande företag på många plan.

 

– Man blir sedd som individ och tillåts att utmanas och utvecklas. Det är intressant att Scania också målmedvetet jobbar för ett hållbart samhälle, säger han.

 

Gustav studerar maskinteknik och en Master med inriktning på logistik- och produktionsekonomi vid Lunds universitet. Sitt examensarbete gör han tillsammans med Samuel Hirschfeld.

 

– Vårt uppdrag är att se på logistikutveckling och användningsområden för RTLS (Real Time Location Systems). En teknologi med stor potential för att i realtid kunna spåra och följa objekt i logistik- och produktionsflöden, säger Gustav.

 

Precis som Matilda ser han gärna en framtid inom Scania.

 

– Jag kommer att söka till Traineeprogrammet. Det skulle vara kul att bli Trainee inom Inköp. Det är ett intressant område att få samarbeta med olika partners, kunder och få anta olika utmaningar tillsammans, avslutar Gustav.