"dankzij de ploegendienst kan ik voor mijn moeder zorgen"

Tineke tuinstra, productiemedewerker

Een fulltime baan als productiemedewerker bij Scania combineren met de intensieve zorg voor je ernstig zieke moeder; dat is best een grote opgave. Toch doet Tineke Tuinstra het zonder te klagen. “Mijn ouders zijn vroeger goed voor mij geweest, nu doe ik graag iets terug.” Hoe zien haar dagen eruit en hoe houdt ze het vol? We vroegen het haar.

 

Turbulent leven

Tineke werkt sinds mei 2017 als productiemedewerker op de afdeling Inspectie & Repair van Scania Production Meppel. Naast deze fulltime functie vervult ze in haar privéleven nog een bijzondere taak: de mantelzorg voor haar ernstig zieke moeder. Tineke vertelt: “Mijn moeder heeft een turbulent leven achter de rug. In 2013 kreeg ze op één dag twee beroertes. In het jaar daarna krabbelde ze weer een beetje op, maar werd ze helaas getroffen door nierkanker.” Een heftige tijd voor Tineke, die ook haar man verloor aan kanker. “Ik beleefde alles opnieuw, dat maakte het extra moeilijk. Maar gelukkig herstelde mijn moeder destijds goed.”  

 

Verdrietige boodschap

Tinekes moeder geneest volledig en kan zelfstandig blijven wonen. “Na haar beroertes is ze verhuisd, zodat ze dichter bij mij en mijn broers in de buurt woont.” In een aangepaste woning én met een scootmobiel kan haar moeder zich lange tijd goed redden. Maar helaas krijgen Tineke en haar familie afgelopen november opnieuw slecht nieuws. “De kanker is terug en deze keer is er helaas niets meer aan te doen. Ze heeft teveel uitzaaiingen; er is geen behandeling meer mogelijk.” Een verdrietige boodschap die veel pijn en verdriet teweeg brengt. 

 

De knop om

Ondanks het verdriet zet Tineke al snel de knop om. “Het is mijn moeders wens om zo lang mogelijk thuis door ons verzorgd te worden. Die wens willen we heel graag inwilligen. Ik help haar waar ik kan en zorg ervoor dat alles in goede banen geleid wordt.” In de praktijk betekent dat veel bezoekjes, ziekenhuisafspraken, papierwerk en overlegmomenten. “Gelukkig kan ik het tot nu toe nog heel goed combineren met mijn werkrooster. Als ik nachtdiensten draai dan kan ik overdag veel voor haar doen. En als ik ’s middags en ’s avonds moet werken dan plan ik afspraken in de ochtend.”

 

Fijne gedachte

Op haar werk kan Tineke gelukkig op veel begrip rekenen. “Ik heb een goede band met mijn supervisor, we hebben regelmatig gesprekken over de situatie. Op dit moment is het wat rustiger, mijn moeder voelt zich nu stabiel. Maar we weten niet hoe lang dat zo zal blijven en hoe snel het zal gaan. Mocht het de komende tijd nodig zijn om zorgverlof op te nemen, dan weet ik dat dit altijd mogelijk is. Dat is een fijne gedachte.”