"Met een paar aanpassingen kan ik gewoon meedoen."

Imke Overbeek, Customer Support

“O, je bent doof? Dan nemen we je niet aan.” Het klinkt hard, maar voor Imke Overbeek zijn het inmiddels bekende woorden. Ze is dan ook dankbaar voor de kans die Scania haar gaf. Sinds het voorjaar van 2021 werkt ze bij de afdeling Customer Support.

 

Vanwege een genetische afwijking heeft Imke een huidziekte en is ze doof. Op jonge leeftijd kreeg ze zogenoemde 'cochleaire implantaten', waardoor ze gesprekken kon volgen. Gebarentaal bleef haar moedertaal, maar met behulp van logopedie leerde ze ook praten.

 

Geen baan
Ze volgde de havo op de dovenschool en deed daarna een ICT-opleiding. “Dat ging heel goed. Toch lukte het me niet om een baan te vinden. Veel werkgevers denken dat dove mensen niks kunnen, maar dat is natuurlijk niet waar. Ik ben ervan overtuigd dat we bepaalde taken juist beter uitvoeren, omdat andere zintuigen verder zijn ontwikkeld.”

 

Customer Support
Gelukkig gaf Scania haar een kans. “Sinds maart 2021 werk ik bij de afdeling Customer Support, waar alle ICT-vragen van medewerkers worden beantwoord. Ik richt me vooral op de mailbox. Lukt het niet om een probleem per mail op te lossen, dan verwijs ik medewerkers door naar de telefonische helpdesk. Collega’s nemen het dan van mij over.”

 

Gewoon meedoen
Af en toe spreekt ze zelf ook medewerkers aan de telefoon, maar dat kost haar veel energie. Ze kiest dan liever voor videobellen, zodat ze kan liplezen. “Ook bij online vergaderingen met het team ben ik aanwezig. Vaak schuift er dan een Nederlandse Gebarentaal Tolk aan. Met een paar kleine aanpassingen doe ik dus gewoon mee, net als mijn collega’s.”

 

Waardevolle aanvulling
Vanwege haar huidziekte is Imke vatbaar voor ontstekingen. Ze ontstaan vaak van de ene op de andere dag. “Ik moet dan naar de dermatoloog in het ziekenhuis. Dit heeft geen gevolgen voor mijn werk, omdat ik een aanvulling op het team vorm. Ik heb geen vaste taken, maar ontlast collega’s. Terwijl zij veel bellen, houd ik de mailbox bij. Tijdens mijn afwezigheid zijn zij dus wat drukker.”

 

Mails en projecten
Imke geniet ervan om met haar vak bezig te zijn. “Ik beantwoord op een dag gemiddeld dertig tot vijftig mails. Van accountaanvragen tot printerstoringen, er komt van alles voorbij. Is de mailbox leeg, dan richt ik me op de projecten van onze afdeling. Ik vind het leuk om hier samen met collega’s aan te werken.”

 

Kans geven
Wat ze met haar verhaal wil meegeven? “Of iemand nu doof is, in een rolstoel zit of dyslexie heeft, het zegt niets over zijn of haar kwaliteiten. Ook mensen met een beperking kunnen geschikt zijn voor die ene baan. Ze verdienen een kans. Ik ben er heel dankbaar voor dat ik die bij Scania heb gekregen.”