"Geen opleiding? Geen bezwaar!"

Marion de Ruiter, allround monteur

Na de huishoudschool wilde ze starten met een koksopleiding, maar die opleiding bleek al vol te zitten. Inschrijven voor een andere opleiding was voor dat schooljaar al te laat. Dus begon Marion de Ruiter voor haar tussenjaar aan een baan bij Scania Meppel. “Mijn vader werkte bij Scania. Hij gaf aan dat ze in de cabinefabriek in Meppel nog mensen zochten. In die jaren werkten daar al vrij veel vrouwen zonder technische achtergrond in de voormontage. Dameshanden waren erg geschikt voor het fijnere werk, zoals het aansluiten van bedrading.”

 

Een heel lang tussenjaar

Dat ongeplande tussenjaar werd iets langer: inmiddels werkt Marion 34 jaar bij Scania. Ze ontmoette er haar man en de twee trouwden zelfs in een witte Scania-truck. Ook hun beide dochters zijn regelmatig bij Scania te vinden, als helpers van de personeelsvereniging, waar Marion al 20 jaar lid van is. Het grootste deel van haar loopbaan bij Scania werkte Marion als allround monteur in de voormontage op diverse afdelingen. 

“Als vrouw binnen een mannenbedrijf heb ik in die 34 jaar heel veel lol gehad met alle collega’s. Ik ben wel in voor een geintje en ze respecteren mijn grenzen. Veel collega’s zien me als de moeder van de afdeling, ze komen bij me als ze ergens mee zitten. Sinds kort zit ik ook in de klachtencommissie, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen zich veilig voelt op de werkplek.”

 

Geen opleiding? Geen bezwaar!

In 2016 stimuleerde haar toenmalige supervisor Marion om te solliciteren bij de testafdeling. “Ik dacht dat ik daar nooit voor in aanmerking zou komen, want je moet onder andere met de trucks rijden en daar had ik geen papieren voor. Voor Scania was dat geen bezwaar. Ik kreeg de mogelijkheid om rijlessen te volgen en daarmee mijn certificaat te behalen." Inmiddels heeft Marion ook een administratieve opleiding gevolgd via Scania, waarmee ze als telefoniste en receptioniste aan de slag kan. “Wie weet kom ik daarmee, zoals we in de fabriek gekscherend over kantoor zeggen, nog eens ‘aan de andere kant van de muur'!”

 

Meer vrouwen bij Scania

“Waarom meer vrouwen zouden moeten solliciteren bij Scania? Omdat Scania haar medewerkers veel te bieden heeft. Het werk is niet vies of fysiek zwaar, zoals vaak gedacht wordt. Vrouwen kunnen het werk net zo goed doen als mannen. En het betaalt goed. Bovendien krijg je de kans om opleidingen te volgen. Ze kijken echt naar je persoonlijke ambities, ook wanneer dat in een compleet ander vakgebied is!”