"De constante verandering bij logistiek vind ik leuk"

Hans Wolters werkt al meer dan 30 jaar als logistiek engineer bij Scania. En nog altijd met plezier, want de ontwikkelingen staan nooit stil.

Hans begon in 1988 in de cabinefabriek in Meppel. Toen deze fabriek sloot in 1995 ging hij aan de slag als logistiek engineer bij Scania Production Zwolle. Als we terugblikken naar die tijd, schiet Hans meteen het automatische hoogbouwmagazijn te binnen.

Automatische kranen
Hans: “Dit was een hoog magazijn waarin automatische kranen naar voren en achter reden om pallets te pakken. Vanuit het ‘kraaiennest’, een hoog kantoortje, werden de kranen bestuurd door een collega. De pallets werden op een kettingbaan geplaatst en maakten een hele reis door de fabriek, totdat ze bij het ‘dropstation’ uitkwamen. Daar stonden heftrucks klaar om de onderdelen naar de lijn te brengen.”
 

3x juist, toen & nu
Ook toen draaide alles al om ‘3x juist’: het juiste onderdeel, op het juiste moment, op de juiste plek. Alleen de manier waarop we dat doen, is veranderd. Hans: “Een heftruck is een dure taxi voor een pallet. En het werken met kranen was risicogevoelig, want als er 1 stuk was waren alle onderdelen in de hele magazijngang geblokkeerd. Ook was het systeem erg prijzig en op den duur verouderd. Toen werden de kranen vervangen door collega’s. Zij rijden nu met treintjes die veel meer pallets tegelijk kunnen vervoeren.

Brugfunctie
Hans: “Mijn werk is een ‘brugfunctie’ tussen logistiek en productie. De hele fabriek is ons werkterrein en daardoor heb ik veel contact met collega’s. Ook werken wij altijd nauw samen met product- en proces engineering. De constante verandering is een constante uitdaging, daarom blijf ik het leuk vinden. Vroeger klom ik als orderverzamelaar wel eens zelf in de stellingen om iets te pakken. Nu heb ik internationale projecten en contacten. Wie had dat gedacht?”

Leukste herinnering
Hans: “Mijn leukste herinnering is het project Super Logistiek in 2007. Toen zijn we begonnen met onze interne logistiek anders te organiseren. Vanwege hogere volumes moesten we slimmer omgaan met ruimte. Het resultaat is de flexibele materiaal lay-out die we tot de dag van vandaag hebben. Met onder andere treintjes en verrijdbare stellingen en bakken. Het was een prachtige tijd, waarin ik veel mensen heb leren kennen, veel geleerd heb en ook veel op reis ben geweest.”

Blik op de toekomst
Hans hoeft zich voorlopig niet te vervelen. Hans: “Er komen nog grote logistieke projecten aan. Wat ons verder nog te wachten staat in de toekomst? Ik denk dat we nóg meer real time gaan werken, want het kan altijd beter.”