“Scania legt de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie neer.”

Daan Munster, supervisor

Met zijn hbo-diploma technische bedrijfskunde op zak start Daan Munster in november 2015 als frontoffice procesengineer bij Scania Production Zwolle. De jaren daarna bewandelt hij een zeer gevarieerd carrièrepad, bij Scania in Zwolle én in Zweden. Wat heeft hij in die periode allemaal gedaan en wat doet hij tegenwoordig bij Scania?
 

Daan is sinds begin dit jaar supervisor van de nieuwe trainings- en verificatielijn in Zwolle. Als kleine jongen had hij al interesse in techniek. Jarenlang sleutelde hij als bijbaan aan jachten en zeilboten. En in zijn vrije tijd sleutelde hij aan auto’s voor zijn hobby: autocross. Daarmee maakte hij zichzelf wegwijs in de techniek van auto’s.
 

Open sollicitatie

Zes jaar geleden stuurde Daan een open sollicitatie naar Scania. “Ik had tijdens mijn studie al stage gelopen bij Scania. Vooral de bedrijfscultuur sprak me toen erg aan. Scania legt de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie neer. Medewerkers op de vloer weten immers het beste hoe het in de praktijk gaat, dus die kennis moet je benutten. Ook de wil om elke dag te verbeteren sprak mij aan.” Zijn opleiding in combinatie met mijn interesse voor techniek was voor Scania reden om Daan op basis van zijn open sollicitatie aan te nemen als frontoffice procesengineer.
 

Kansen grijpen

Na een jaar verruilde Daan de frontoffice voor de backoffice en mocht hij grotere projecten en productintroducties gaan leiden. Een paar maanden later greep hij de kans om voor een half jaar als global procesengineer aan de slag te gaan in Södertälje, Zweden Daar werkte hij mee aan de wereldwijde introductie van de nieuwe generatie Scania-trucks. Na dat half jaar ging hij weer in Nederland aan de slag als backoffice procesengineer, onder andere om de nieuwe Scania-truck lokaal te introduceren.
 

“Na een paar jaar begon het weer te kriebelen. Zweden was erg goed bevallen en ik wilde graag nog een keer terug.” In januari 2021 was het zo ver. Dit keer ging Daan voor een jaar naar Södertälje als global projectmanager voor productintroducties. “In dat jaar heb ik me onder andere bezig gehouden met de voorbereidingen voor de introductie van de Scania Super, de nieuwste generatie trucks die een brandstofbesparing van 8% opleveren. Eenmaal terug in Nederland kon ik die kennis gebruiken voor de fabriek in Zwolle als supervisor van de trainings- en verificatielijn. Aan deze hagelnieuwe lijn sleutelen nu collega’s aan drie chassis, ter voorbereiding op de introductie van de Scania Super.”
 

En wordt er eigenlijk door hemzelf ook nog wel eens gesleuteld? “Jazeker! Ik zit in het bestuur van de autocross in Biddinghuizen en ik rijd zelf ook nog steeds races. Elke auto wordt voor elke race opnieuw gekeurd, dus ik ben nog regelmatig zelf onder de motorkap te vinden!”