Historie Scania Meppel

Historie

Historie

Sinds 1964 is het Zweedse bedrijf Scania gevestigd in Meppel. Op de huidige locatie aan de Industrieweg was van 1964 tot 2002 een cabinefabriek gevestigd met circa 600 medewerkers.

Na de toetreding van Zweden tot de EG in 1996 was er voor Scania geen noodzaak meer om een aparte cabinefabriek binnen de EG in stand te houden. Onder andere door milieuoverwegingen koos het bedrijf ervoor om de cabineproductie te concentreren in Oskarshamn, Zweden. In 2002 werd de laatste cabine in Meppel gemaakt en vervolgens stond de fabriek leeg.
 

In 2003 nam Scania het besluit het lakken van cabine- en chassisonderdelen in eigen huis te doen door een eigen geautomatiseerde lakfabriek op te zetten. De inmiddels leegstaande fabriek in Meppel bleek de ideale locatie voor deze lakkerij. Met ondersteuning van de NOM zijn gesprekken gevoerd met de gemeente Meppel, Provincie Drenthe en het Ministerie van Economische Zaken. Op 4 november 2004 werd besloten de nieuwe lakkerij in de voormalige cabinefabriek in Meppel te vestigen.
 

De ligging vlakbij Scania’s grootste productielocatie in Zwolle vormde een belangrijk argument om te kiezen voor Meppel. Bovendien lag Meppel centraal ten opzichte van Scania Production Angers in Frankrijk en Södertälje in Zweden. Met enkele aanpassingen leende de leegstaande fabriek zich uitstekend voor zijn toekomstige functie. 

De verbouwing van de bestaande fabriek startte in 2005, waarbij het dak er letterlijk afging en er zeven meter hoger weer opkwam. Na het plaatsen van de lakinstallaties en een uitgebreid testtraject werd de lakkerij begin 2007 in gebruik genomen. Inmiddels draait het bedrijf op volle kracht en naar volle tevredenheid, en staat in Meppel één van de modernste lakinstallaties van Europa. De installaties voldoen uiteraard aan de hoogste milieu- en kwaliteitseisen.