Scania Inovathon voor verduurzaming logistiek

Scania daagt studenten uit in een logistieke duurzaamheidsmarathon genaamd ‘Inovathon’. Overgewaaid uit Brazilië, waar Inovathon als sinds 2016 een groot succes is, organiseert Scania deze kenniswedstrijd dit jaar voor het eerst ook voor Nederlandse en Zweedse studenten. Het doel is om innovatie en verduurzaming van het transport en logistieke netwerk te promoten.

 

Met ruim 2400 aanmeldingen van bachelor en master studenten uit heel de wereld is de animo dit jaar groter dan ooit. Ook Nederlandse studenten reageerden massaal op de oproep om op een innovatieve manier mee te denken aan duurzaamheid op het gebied van land- en zeetransport. Met maar liefst 172 Nederlandse aanmeldingen afkomstig van 22 verschillende Hogescholen en Universiteiten mag Scania rekenen op een divers publiek. Niet alleen geografisch, ook de achtergrond van de studenten is zeer uiteenlopend van aard. Van een opleiding astronomie tot aan supply chain management.


Finale in Brazilië

De selectiefase start met een individuele kennistest over duurzame logistiek. Scoort iemand hoog genoeg, dan belandden de studenten als groep in een online business game waar ze een virtueel bedrijf gaan leiden. In verschillende rondes moeten ze hun bedrijf zo rendabel mogelijk maken, om daarna door te gaan naar de interviewronde. Uiteindelijk bereiken de 25 beste studenten een plek in de nationale finale.


In deze nationale finale, een 3-daags evenement, krijgen de studenten een logistieke case studie waar zij een duurzame oplossing voor gaan zoeken. Een externe jury gaat de studenten beoordelen op het gebied van innovatie, duurzaamheid, logistiek en communicatie. De beste Nederlandse groep studenten gaat naar de finale in Brazilië waar ze ook de finalisten vanuit Zweden en Brazilië gaan treffen.