Leren spuiten zonder lak

Naast robotlijnen heeft Scania Meppel ook Manual Paint Lines (MPL’s). Spuiters lakken hier handmatig delen en speciale kleuren die niet op de hoofdlijn gelakt kunnen worden. Om hun vakmanschap nog verder te vergroten is een SimSpray 3 aangeschaft.
 

Met deze trainingstool verbeteren onze medewerkers hun vaardigheden in een 100% virtuele omgeving, zonder één druppel lak. Andreas van der Heide is projectleider en benutte deze innovatie in één moeite als afstudeeropdracht voor zijn studie Technische Bedrijfskunde. Hierbij geholpen door Bart-Jan Hoving: “Spuiters van MPL krijgen nu hun opleiding door ín het proces direct op chassisdelen te oefenen. Geen ideale situatie.” Puur voor training buiten het lakproces zelf is onlangs de SimSpray 3 aangeschaft: een kast met pc, twee digitale ‘ogen’ en een VR-bril.

Virtueel leren
De SimSpray 3 simuleert via virtual reality allerlei uitdagende laksituaties. Zoals een bumper of een deur. Andreas: “Je leert de juiste houding aannemen én bewegingen maken om in de perfecte dosering en met de juiste kwaliteit de lak te spuiten. Vervolgens levert SimSpray je een persoonlijke analyse van je prestaties. De winst? Kortere trainingstijden, geen verstoring van het proces en een snellere verbetering van je skills. Uiteraard zónder lak, dus is dit ook nog eens een duurzame trainingsoplossing.” Ook leuk: SimSpray houdt scores bij voor een uitdagende virtuele lakcompetitie tussen de deelnemers.     
 

Volledig voorbereid
De SimSpray staat in een gloednieuwe en speciaal hiervoor ontworpen instructieruimte. Inmiddels zijn twee collega’s opgeleid tot instructeur. Alle medewerkers van MPL worden getraind via SimSpray en krijgen vanzelf een oproep. Doorlopen zij de training succesvol? Dan ontvangen zij een certificaat. Ook is het een nog pril idee om scholieren van het middelbaar beroepsonderwijs hiermee te trainen. Zo krijgen zij hopelijk de smaak te pakken van dit mooie werk en kiezen zij na hun studie misschien voor Scania als werkgever.