Duurzaam klimaatsysteem

Een goed klimaat in de fabriek in Zwolle: niet te koud en niet te warm. Daar blijf je fit en energiek bij. In de bedrijfsvakantie 2021 hebben we een nieuw en maximaal duurzaam systeem voor verwarming en ventilatie geïnstalleerd. Een ingrijpende operatie.

 

Op het dak van de fabriek hebben we 13 verouderde luchtbehandelingskasten vervangen door 12 duurzame exemplaren. Hierdoor creëren we maximaal energie-efficiënt door de toepassing van frequentie gestuurde motoren. Met behulp van 60 sensoren, verspreid door de fabriek, meten we de luchtkwaliteit en temperatuur. Hier past het nieuwe systeem zowel de temperatuur als ventilatie op aan.

 

Weg met tocht                                          

De oude luchtbehandelingskasten hadden slechts twee standen: 50 en 100%. Vaak net niet wat we nodig hadden, met daardoor tocht als bijvangst. De winst? Elk van de 12 luchtbehandelingskasten levert precies de klimaatprestatie die nodig is. Staat op één kant van de fabriek de felle zon? Dan regelt het systeem er ventilatie bij. En een deel in de schaduwzijde krijgt op hetzelfde moment meer verwarming. Met altijd de juiste benodigde luchtstroom en dus geen tocht meer door ventilatie. Ook is het nieuwe systeem slim verbonden met de weersvoorspellingen voor Zwolle. Hier reageert het systeem op door tijdig op te starten.

 

Uitdaging tijdens zomersluiting                                       
In de zomersluiting zijn onze luchtbehandelingskasten vervangen. Een enorme operatie, zowel op het dak als in het ketelhuis. Met een gigantische hijskraan zijn op het dak de oude luchtbehandelingskasten door de nieuwe exemplaren vervangen. De bestaande luchtkanalen kunnen we opnieuw gebruiken. In het ketelhuis staan nu vijf HR-gasketels. Daar voegen we een warmtepomp aan toe, genoeg voor de energievoorziening van het nieuwe systeem in de lente en de herfst. In de winter schakelen we de gasketels bij voor de luchtbehandelingskasten, een hybride oplossing. Ook duurzaam: de warmtepomp draait altijd op hernieuwbare energie. Opgewekt door de zonnepanelen op ons dak of met groen ingekochte energie. Opnieuw een bijdrage aan Scania’s ambitie om in 2025 75% CO2-reductie te realiseren.