Pappershanddukar blir nya produkter igen

13 APRIL 2022

Återvinning av pappershanddukar kan ge en betydande besparing.

– En viktig del är att de använda pappershanddukarna kan återföras till kretsloppet och bli nya produkter igen, säger hållbarhetschef Pernilla Zackrisson. 

 

Pernilla för en diskussion med bolaget som tillverkar de pappershanddukar som Scania Oskarshamn köper in och planerar nu att göra en pilot.

 

– Leverantören jobbar cirkulärt och har tagit fram en metod för att återvinna sina pappershanddukar. Handdukarna är tillverkade av pappersfibrer med hög kvalitet och lämpar sig mycket väl för återvinning, berättar Pernilla.

 

– Vi ser nu på möjligheten att återvinna, det skulle kunna minska den avfallsvolym med pappershanddukar som skickas till förbränning med cirka 70 procent. Under det andra kvartalet planerar vi att göra en pilot i Kaross samt på huvudkontoret.

 

Fem miljoner återvinns
Potentialen är stor att kunna göra en viktig besparing, både ekonomiskt och för miljön. Idag skickas alla använda pappershanddukar till förbränning, vilket innebär tonvis med avfall.

 

– Lyckas vi återvinna 70 procent av vår förbrukning för Scania Oskarshamn totalt leder det till mer än 15 ton mindre avfall per år till förbränning och mer än fem miljoner pappershanddukar skulle då återvinnas.