En spännande resa med många utmaningar

16 AUGUSTI 2022

Marion Fricke fann för åtta år sedan sitt drömställe på landsbygden. Hennes mål var sedan att få jobba på Scania Oskarshamn. Idag arbetar Marion som Utbildningskoordinator.

Vi möter Marion i ett strålande solsken. Ett klimat som hon är van vid efter att ha bott och arbetat i Spanien i 18 år. Låt oss följa med på Marions spännande livsresa och vägen från Hamburg, där hon växte upp, till hennes nuvarande tjänst som Utbildningskoordinator på Scania Oskarshamn. Det har varit en resa med många vägval.

 

– Min man och jag bestämde oss för att lämna Tyskland 1996. Jag hade utbildat mig till tandsköterska och under fem år drev vi ett åkeri och lagerhållning.

 

Marion var 25 år när de först kom till Lanzarote. Efter en tid bosatte sig paret på den välkända semesterön Gran Canaria där de anordnade båtutflykter och Marion lärde sig engelska. Tidigt blev Marions yrkesval hotellnäringen. Hon fick arbete som receptionist och hade efter tio år avancerat till receptionschef.

 

– Jag arbetade på samma hotell i 14 år. Sedan ville jag och min man vidare till ett nytt land. Vi längtade efter naturen och att kunna gå ut i skogen och njuta.

 

Ett hus från 1894

De ville bo nära Tyskland, där de har familj och vänner, så i maj 2014 styrde de färden mot Småland, där hon hon gick SFI-kurs och lärde sig svenska.

 

– Vi köpte ett gammalt hus från 1894. Det var mycket att renovera, men det låg mitt i skogen så som vi önskade. Fortfarande håller vi på att renovera, berättar Marion.

 

– Mitt första arbete var som diskare. Jag ville lära mig språket och jobbade sedan inom hemtjänsten, det var lärorikt. Under en tid jobbade jag på en förskola i Oskarshamn.

 

I Oskarshamn såg hon möjligheter att kunna utvecklas inom en stor industri som Scania. 

 

Vad lockade dig från början att söka jobb på Scania Oskarshamn?

– Det är en trygghet att arbeta i ett större företag. Lite kuriosa är att min pappa körde lastbil. Man kan säga att jag är uppvuxen med Scania.

 

Marions resa på Scania började i Kaross. På två veckor tog hon truckkort. 

 

–  Min tanke har alltid varit att få en kontorstjänst, samtidigt måste man börja någonstans, säger Marion.

 

Hur var det när du började på Scania?

– Det kändes jättebra. Jag blev väl mottagen och kom snabbt in i gruppen. Det har alltid varit en god stämning, stor gemenskap och bra kollegor. Jag är stolt över att arbeta på Scania. Det är ett bra företag som alltid värnar om sina medarbetare.

 

Ser du något som ändå kan förbättras?

– Det är bra att vi hela tiden jobbar med ett stort engagemang i förbättringsgrupper. Det leder till många bra idéer som sedan tas upp och genomförs. Det är mycket positivt.

 

Nya utmaningar

Marion antog 2020 en ny utmaning för att fortsätta utvecklas, då hon arbetade i nästan ett år med att tolka utbildningar, samt översätta material från tyska till svenska.

 

Marions resa fortsatte sedan till Scanias Logistikcenter, OLO, i Oskarshamn där hon arbetade med pallnedbrytning. I februari 2021 väntade en ny utmaning som materialplanerare globalt.

 

– Jag fick ansvar för att material kom i rätt tid från leverantörer till Scanias fabriker i Oskarshamn, Södertälje, Angers, Zwolle och São Paolo. Det var mycket intressant, jag jobbade med det fram till sista januari 2022.

 

Resan fortsätter i spännande projekt

Idag arbetar Marion som utbildningskoordinator.

 

– Jag lägger in kurser och utbildningar i vårt utbildningsprogram och har koll på alla utbildningar. Jag medverkar även i Kinaprojektet där jag koordinerar utbildning för medarbetare som ska jobba i Scanias nya fabrik i Kina.

 

Hur lever livet i Småland?

– Genom att vi bor nära Oskarshamn finns allt vi behöver för det dagliga livet. På landet blir det många promenader i skogen och jag cyklar en mil varje dag. Vi har nära till en skogssjö där man kan bada eller ta en tur med kanoten. Jag älskar också att grilla och så läser jag en hel del, säger Marion.