Redo för sina examensarbeten

24 SEPTEMBER 2019

Nio studenter började i januari med sina examensarbeten vid Scania Oskarshamn.

– Det ska bli spännande att få göra mitt examensarbete här, säger Slah Aldeen Abdalrhman, som studerar på Högskolan Väst i Trollhättan.

 

Till årets nio platser inkom 150 ansökningar, från studenter i norr på Luleå tekniska universitet till Lunds tekniska högskola i söder. Scania Oskarshamn erbjuder studenterna ett omfattande programinnehåll, med utbildning, föreläsningar och teambuilding.

 

– Vi ger studenterna verktygen och förutsättningar för att de ska kunna utföra sina examensarbeten på bästa sätt, säger Amanda Liu, kommunikatör på Informationsavdelningen.

 

Årets examensarbetare kommer från fyra lärosäten: Tekniska högskolan i Jönköping, Linköpings universitet, Högskolan Väst och Kungliga Tekniska högskolan. När skolan hade en informationsdag om automation fastnade Slah för Scania Oskarshamn.

 

– Scania Oskarshamn presenterade sin verksamhet och jag tyckte det verkade intressant att få göra mitt examensarbete här, berättar han.

 

Fram till sommaren kommer Slah att jobba med sitt uppdrag, som har fokus på offlineprogrammering av robotar i Måleriet. Josefin Bohman och Johan Lindell studerar på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Deras examensarbete är att se över processen och flödet för Knock Down-stativ, engångsstativ i trä som Scania Oskarshamn använder för att transportera monterade hytter och hyttskal till vissa marknader.

 

Vilka är era intryck av Scania Oskarshamn?

– Det är en häftig fabrik, med hög automation och som ligger i framkant. Vi möter öppna och glada medarbetare. Det känns riktigt bra att få komma hit.

 

Ett viktigt syfte med examensarbeten är kompetensförsörjning till företaget. 

 

– Förra året blev sju av de som gjorde sina examensarbeten här kvar och fick anställning på Scania, berättar Oskar Kardmo Drott, HR Business Partner på Personalavdelningen.