Först med alkotest på alla chaufförer

13 FEBRUARI 2019

Scania Oskarshamn var tidiga med slumpmässiga drogtester. Nu införs alkotester på samtliga chaufförer som ska köra in på fabriksområdet.

– Vi är pilot och först med det här inom Scania, berättar Martina Johansson, koordinator Brand och säkerhet.

 

Det är tio år sedan Scania Oskarshamn införde slumpmässiga drogtester bland anställda och entreprenörer, som vistas i fabriken och på området. Att företaget ligger i framkant i sitt säkerhetsarbete visar även initiativet att införa alkotester.

 

– Vid alla inpasseringar måste nu chaufförer identifiera sig och blåsa i en alkoholmätare, säger Martina Johansson.

Chaufförerna blåser i en mätare som är uppsatt i vakten. När lampan visar grönt ges klartecken att få köra in. 

 

– Att vi inför alkotester även för de chaufförer som inte är Scaniaanställda är för att vi vill vara säkra på att alla som framför fordon på vårt område inte är alkoholpåverkade, fortsätter Per-Ola Svensson, gruppchef Brand och säkerhet.

 

Hur har det mottagits bland chaufförer?

– Det ses som något självklart och det är inget tidskrävande att blåsa i alkoholmätaren. Det tar bara tre sekunder och är som att blåsa ut ett ljus, säger Per-Ola och Martina.

 

Scanias egna lastbilar, som fraktar gods mellan Logistik Center och Sandåsavakten, har sedan tidigare alkolås. Per-Ola räknar med att det kommer att finnas alkolås på Scanias samtliga fordon, även på truckar, så småningom.

 

Skärpta alkotester kombinerat med alkobommar vid flera färjelägen i Sverige har visat sig fungera bra. Åtgärder som införts för att rädda liv. Alkotester på Scania Oskarshamn är också ett led i att öka trafiksäkerheten.