Robotspecialist och offlineprogrammerare

EFTERGYMNASIAL UTBILDNING INOM TEKNIK*

Inom våra verkstäder finns roller som arbetar med att anpassa och optimera robotar till de behov som uppstår i produktionen.

I arbetet ingår att analysera utfall i produktionen och utveckla arbetssätt för programmering för att motverka avvikelser och höja anläggningens prestanda. I många fall arbetar man även med utveckling av kod.

 

Inom dessa roller krävs ett analytiskt förhållningssätt och förståelse för komplexa samband och processer. Det kan uppstå situationer där man behöver arbeta under tidspress och det kräver ett strukturerat och metodiskt angreppssätt. Det ställer också krav på kommunikativ förmåga eftersom man ofta behöver samarbeta med olika funktioner i verksamheten.

 

Arbete som robotspecialist eller offlineprogrammerare kräver utbildning inom robotik eller automation på eftergymnasial nivå. Även goda kunskaper i engelska behövs i de flesta fall. En bakgrund som linjetekniker med god förståelse för produktionsprocesser är också till fördel.

 

Ett utvecklingssteg kan vara att gå vidare mot offlinesimulering, exempelvis för projektering av nya produktionsflöden eller utveckling av befintliga system.

* Eftergymnasial utbildning inom teknik avser utbildning inom exempelvis maskin, automation, teknik, energi och el eller IT på yrkeshögskola eller högskola/universitet.

Möt våra medarbetare

Läs mer om hur det är att arbeta som automationsspecialist på Scania Oskarshamn

Möjliga karriärvägar för Robotspecialist

Beroende på utbildningsbakgrund har en robotspecialist möjlighet till ytterligare fördjupning inom området eller att gå mot närliggande specialistroll eller projektledning. Läs mer om dessa roller och tillhörande krav nedan.