Volkswagengruppens bästa lärling 2017

Jakob Hallberg som arbetar på Scania i Södertälje inom växellådsbearbetningen, har blivit utsedd till årets bästa lärling 2017 av Volkswagengruppen.

Totalt hedrades 46 yngre medarbetare från 20 länder som fick ta emot sina diplom vid en ceremoni i Wolfsburg.

– De som får priset kan på goda grunder känna sig modiga och självsäkra, förklarade koncernchefen Matthias Müller vid prisceremonin. Mod är kanske den viktigaste egenskapen som vi behöver som medarbetare och som koncern i denna tid av genomgripande förändringar. Vi behöver medarbetare som ni för att driva Volkswagengruppen framåt med kunskap, viljestyrka och glöd.

 

– Det är bland det roligaste som hänt mig i livet. Det var kul att vara iväg med jobbet och träffa folk från hela världen.

Jakob Hallberg

Ung teamledare

Jakob Hallberg som just fyllt 21 år, tog studenten från Mälardalens Tekniska Gymnasium 2015 och gjorde då praktik på synkroniseringsverkstaden, där han sedan blivit kvar. 

– Jag trivdes bra, så det var perfekt för mig att fortsätta jobba där, säger Jakob. Jag har väl aldrig egentligen varit lärling, vi har ju inte det systemet på Scania. Det närmaste man kommer lärlingsarbete är praktiken.

Trots sin låga ålder har han nu varit teamledare i ett och ett halvt år.
– Men just nu är jag mer Andon (person som rycker in om något går fel) än teamledare. Läget på synken är pressat och vi ligger väldigt tight mot monteringen.

Bästa medarbetaren

Jakob arbetar femskift, något han trivs med och de långa sammanhållna ledigheterna mellan skiften. Men ibland kommer tröttheten ikapp som när han besökte Wolfsburg.
– Jag försökte se glad ut men faktum var att jag kände mig dödstrött.

Han är givetvis stolt över att ha utsetts till en av Volkswagenvärldens bästa yngre medarbetare.
– Det är bland det roligaste som hänt mig i livet. Det var kul att vara iväg med jobbet och träffa folk från hela världen. Och vem vet – de sa att de då och då ringer tidigare pristagare och erbjuder jobb i Tyskland. •