VAKTOMBYTE EFTER ETT DECENNIUM

Efter att ha jobbat som Securitasvakt i receptionen på Scanias huvudkontor i Södertälje i mer än ett decennium ville Johan Salenius göra något nytt. Samma sak tänkte Caroline Atte, som under lika lång tid bevakat receptionen på Scania Tekniskt Centrum.

Precis när uppfräschningen av receptionen på huvudkontoret blev bestämd flyttade Johan på sig. Men inte så långt. Som ny administratör vid Mälardalens Tekniska Gymnasium ligger den nya arbetsplatsen bara ett stenkast bort.

 – Jag trodde jag skulle jobba i receptionen tills jag gick i pension, säger Johan Salenius. För honom var jobbet i receptionen något han trivdes bra med. Att träffa många människor och ge service. Service fortsätter han med, men nu är det lärare och elever i fokus.

 – Scania och AstraZeneca har fått till ett fantastiskt gymnasium med duktiga ledare och lärare. Det känns riktigt bra att vara en del av det gänget.

Med tio år i receptionen på Scania Tekniskt Centrum är Caroline Atte numera anställd ”innanför skalskyddet”, som sekreterare hos Customised Truck Development. Hennes nuvarande sekreterarkollegor uppmanade henne flera gånger att söka utannonserade tjänster under tiden i receptionen.

– Jag har alltid varit sugen på att bli anställd på Scania.

Caroline började på Securitas direkt efter gymnasiet. Då hade hon ingen riktigt plan men blev rekommenderad att testa jobbet som säkerhetsvakt. Hon trivdes, och rätt som det var hade det gått tio år…

Bra kon­takt­nät

 Gemensamt för både Caroline och Johan är att de nu uppdaterat garderoben. Den uniform som krävdes i förra yrket är nu utbytt mot valfri klädsel. Det är heller inte ett krav att ha koll på precis alla. – Det räckte om en del personer vinkade så visste jag att de ställt bilen på besöksparkeringen, säger Johan Salenius. Det han också kunde var vilket registreringsnummer respektive bil hade. I huvudet.

Ett av de minnen han tar med sig från tiden på huvudkontoret är från en varm sommardag när han var ganska ny och huset ekade tomt. Dåvarande VD Leif Östling stannar för att kolla läget och höra om semesterplanerna.

 – Det uppskattade jag.

 Även om många hejade var det långtifrån alla som uppmärksammade personen bakom disken. Därför betydde det extra mycket när någon tittade upp och sa ”Hej Johan!” Caroline Atte har många fördelar av att ha varit vid men ändå utanför företaget under så lång tid. Eftersom hon tillhör Scanias Research & Developments organisation har hon stor nytta av det kontaktnät hon fått.

– Jag hade redan från början en relation med dem jag nu arbetar med.

Detta är också en fördel i hennes nya roll och en strävan efter att hela tiden ligga steget före. Johan Salenius håller med.

– Det är en utveckling, jag gör något annat arbetsmässigt och kan redan alla platser och byggnader. Sedan är det dessutom roligt!

En dröm­tjänst

Det är sedan tidigare flera från Securitas som fått fast anställning på Scania. Arbetsuppgifterna i en reception är administrativa och handlar mycket om att vara behjälplig och för Caroline Atte har det mest löpt på.

– Det är inte samma uppgifter som jag har idag, men jag har fått stor erfarenhet av att hantera olika utmaningar från gäster och kunder inom ramen för de regler som finns.

Idag är hon en del av RS ledningsgrupp och stöttar cheferna på avdelningen. Hon ser detta som en drömtjänst.

– Det är precis här jag vill vara nu, så jag kan fortsätta att utvecklas och bidra.