Tvärfunktionellt samarbete

Vid Södertälje Syd rullar tågen förutsägbart enligt tidtabell. På Scanias inköpsavdelning precis bredvid är tillvaron betydligt mindre inrutad.

– Det är ständigt situationer som inte går att förutspå, det är en vardag där ingen dag är den andra lik, säger Joyce Antar, gruppchef som ansvarar för inköp av allt smide till axlar, växellådor, motor och chassi.

Joyce, som nu är föräldraledig, började på Scania för nio år sedan som logistikutvecklare. När hon sökte sig mot ett kommersiellt jobb valde hon inköp eftersom hon lockades av att göra affärer i en internationell miljö. Hon har haft flera tjänster och tillbringade ett år i Brasilien under en stökig tid.

– Marknaden störtdök. Det var många diskussioner om att säkra leveranser till Scania, något som är inköps ansvar. 

Tiden i Sydamerika gav en erfarenhet hon har nytta av i det globala samarbetet med andra inom Volkswagenkoncernen. Sättet Scania samarbetar med bland annat MAN i både Brasilien och Tyskland är i det närmaste unikt. Att synka två kulturer kring förhandlingsbordet är utmanande och det långsiktiga tänkandet och strategiska jobbet bidrar till stabilitet.

– Kvalitet kommer alltid först, sedan leverans och sist kostnad.

Samarbete ger möjligheter

Joyce ser möjligheterna med det tvärfunktionella arbetet, där företagen kan bistå varandra vid leverantörsstörningar och avvikelser.

– Vi behöver utmana vår leverantörsbas för att säkra behov inför framtida projekt.

Hon framhåller att det är just balansen mellan det löpande arbetet och händelser som gör att allt behöver planeras om som gör jobbet spännande.

Joyce berättar att inköp är en organisation där det hänt mycket på senare tid. Styrkan ligger i något som kallas ”trering”, ett samarbete där en är ansvarig för alla produkter som rullar i produktion idag, en för kommande produkter och en kvalitetsansvarig.

Grupperna sitter bredvid varandra i det dagliga arbetet och tillsammans ska de utveckla sitt segment inför framtiden. Även inköpare från Brasilien samt Volkswagen och MAN ingår vilket ger ett bredare sortiment och en möjlighet att närma sig fler leverantörer.

– En del kan ha fördomar, att allt handlar om att få så låga priser som möjligt. Det är inte det vårt uppdrag handlar om. Det gäller att säkra en leverantörsbas som klarar av nuvarande och framtida leveranser till Scania, med kvalitet, leverans och kostnad i fokus. 

Djupare förståelse

R&D och inköp jobbar nära. och vill förstå varandras upplägg och sätta en gemensam plattform. Scanias inköpare får via det tvärfunktionella arbetet en djup förståelse för produkter och passande produktionsprocesser.

Allt samarbete över gränser både internt och extern gör att Scanias inköpare blir starka i förhandlingar och affärer.

– Jag älskar att lösa utmaningarna i vardagen och är både glad och stolt över att få jobba på Scania. Dessutom är den ständiga interaktionen med människor stimulerande.

 

Inköp - olika roller

Många medarbetare på inköp ansvarar för inköp av produkter och tjänster för Scania i världen, i tätt samarbete med olika funktioner och kollegor inom Volkswagengruppen. En annan grupp arbetar med fokus på kvalitet, både proaktivt i form av godkännande av leverantörer och team som arbetar med inträffade avvikelser. Dessutom finns ett antal olika stöd- och expertroller som exempelvis Cost Engineers, Supplier Readiness Specialists, Business Developers och Forward Sourcers.

 

Inköp

Inköp

Scanias strategi för att bli ledande inom hållbara transporter kräver en hållbar metod genom hela leveranskedjan. Inköpsfunktionen har därför en avgörande roll i företagets utveckling.

Läs mer