Tre snabba frågor om Almedalen

Nu på söndag inleds Almedalsveckan 2018, och Scania är självfallet på plats i år också. Åsa Pettersson, chef för Public and Sustainability Affairs på Scania, svarar på tre frågor om Almedalen.

Varför är Almedalen en så viktig plattform för Scania?

Att så många beslutsfattare från både det offentliga och näringslivet samlas på samma ställe är en unik företeelse för Sverige. För oss som för dialog med politiker och samhällsaktörer innebär det att vi möter hela vår målgrupp på samma gång. Här möts vi för att diskutera och debattera i seminarier om frågor som är viktiga för Scania, men också för att knyta kontakter och etablera samarbeten.

Vilka frågor kommer Scania driva i Almedalen?

Vi har under flera år drivit frågan om hållbara transporter, och det är kul att se hur det som för tio år sedan vara en nischfråga nu blivit en dominerande diskussion i Almedalen. På de seminarier vi deltar är frågor om elektrifiering, automatisering och självkörande fordon samt uppkoppling återkommande. Det är frågor som väcker stort intresse och engagerar många aktörer, och som Scania har en tydlig profil och hållning i. Sen kommer vi självklart prata om användande och produktion av biobränsle och hur vi ska nå effektivisering i transportsystemet.

Får vi se några överraskningar under årets Almedalsvecka?

I och med att det är valår kommer mer fokus än vanligt ligga på de politiska partierna. Hållbarhet och miljöfrågor kommer självfallet finnas på agendan, men det är svårt att förutse vilka utspel som väntar. Det är ju det som är så spännande med Almedalen, att få insyn i hur beslutsfattare och andra aktörer resonerar.