V8-hjältarna på Scania

Tobias Menrik - Object Leader V8

En av V8-hjältarna är Tobias Menrik som ansvarar för styrenheten (ECU). Han beskriver den som hjärnan i V8-motorn. Tobias valde styrenheten därför att den är central för hans arbete som Object Leader för den nya V8-motorn, ett jobb som han haft sedan teamet startade. Han förklarar vad just hans komponent gör inom ramen för motorsystemet (EMS).

– Styrenheten är hjärnan som styr alla olika delar i motorn – insprutning, turboaggregat, allt – och håller ihop alltihopa. Styrenheten bearbetar massor med information för att se till att motorn presterar som den ska, säger Tobias.

Utveckling från grunden

Programvaran som styrenheten använder är också utvecklad av Scania. Den grundläggande koden har utvecklats av ett annat hjälteteam som kallas mjukvarufabriken

– Jag är stolt över att vi utvecklar vår egen programvara från grunden, säger Tobias, som har jobbat på Scania i fem år.

När koden är klar skickas den vidare till V8-teamet. Den matas in i motorcellen och vidareutvecklas genom turboladdning och kalibrering för önskad prestandanivå. Liksom de andra i V8-teamet känner Tobias att projektet verkligen är deras och något som han identifierar sig med.

Gemensamt engagemang

– Det är tusentals persontimmar investerade i det här mästerverket, styrenheten, så mycket kunskap. Vi testar vår maskin- och programvara till det yttersta för att få till det bästa motorsystemet i världen, så att vi kan få ut prestanda i toppklass av våra motorer, säger Tobias.

Hans entusiasm är påtaglig. – Visst märks det att jag är verkligt stolt över att arbeta med den här motorn, och att jobba vid Scania?

Han är också stolt över teamet och hur alla medlemmar känner av varandras behov. – Vi döljer inget för varann – vi hjälper varann, säger han.

Tobias, som är en passionerad musiker med replokal i källaren hemma, tillägger: – Jag är kanske ingen typisk ingenjör, men jag har välkomnats i gruppen. Det är fantastiska människor med stark attityd.

Om v8-teamet på Scania

Om teamet

 

Motorutvecklingsteamet för V8:an är gänget som jobbar med att få ut det mesta av V8-motorn när det gäller serviceliv, prestanda med mera. Teamets kompetenser från många olika områden sätts på prov när de får balansera krav från programutvecklarna bakom motorstyrsystemet mot ingenjörsberäkningar av hur högt tryck ett topplock kan tåla. Möt proffsen som sätter ihop V8-motorn till en färdig produkt – våra V8-hjältar – och se mer om vad de gillar mest med jobbet.