Som vilken lekpark som helst

Sofie Larsen är produktionsteknisk gruppchef vid axelmonteringen. Hon satsar också på militär hinderbana. En utmaning, eftersom antalet militära hinderbanor i Sverige är litet och de flesta aktiva har en bakgrund inom Försvarsmakten. När den militära träningsformen nu utvecklats till en sport som civila tillåts tävla i lockar det många.

För Sofie Larsen är det träning så gott som alla dagar i veckan. Även om fokus är på militär hinderbana och hon tillhör Team Obstacle Training blir det mest löpning och styrka. Tränat har hon alltid gjort.

– Jag har varit verksam inom Friskis & Svettis i halva mitt liv, och varit ledare där i 10 år.

Det började med gympa och fortsatte mot högintensiv träning. Men sedan kom en kris. Varför tränar jag egentligen? Det behövdes en nytändning.

Född och uppvuxen i Södertälje, men ovanligt nog utan någon Scaniaanknytning i familjen. Att bli ingenjör har inte alltid varit självklart Hon kunde lika gärna blivit nagelteknolog. En militär hinderbana har 20 hinder. Damer kör 16 av dessa. Tävlingar är individuella. Man tävlar två och två mot varandra på tid.

– Pappa är ingenjör och tidigare har jag inte förstått vad han göra förutom att han jobbar en massa och att det rör IT.

Att hon övergav naglar till förmån för Scania och ingenjörsyrket beror på att hon tilltalades av kombinationen att vara kreativ med matematik. Det blev produkt- och processutveckling vid Mälardalens Tekniska Högskolan i Eskilstuna. En utbildning som hade mycket samröre med just Scania. När det var dags för exjobb var valet självklart. Sedan blev hon kvar.

Omdöme och ansvar

Nu, fem år senare, har hon gått från att vara produktionstekniker till att leda den grupp där hon först blev anställd. Även om det är annorlunda att vara chef än medarbetare får hon fortfarande vara med där det händer.

– Det finns mycket att fokusera på. Både att vi som grupp gör rätt saker i verksamheten men också att vi skapar rätt förutsättningar för medarbetarna att göra sitt bästa.

När dagarna handlar mest om jobb och träning – då krävs det något extra för att motivera sig. Att gå på pass, träna styrka, vad är meningen?

– Jag behövde ett nytt träningsmål. Med en sambo med bakgrund inom Försvarsmakten låg militär hinderbana nära till hands. Men det är inte lätt att hitta dessa banor. För många är lösningen lopp som Toughest, och Tough Viking – lopp där man ska forcera både fasta hinder och naturen.

För att bli bra på militär hinderbana krävs smidighet och spänst.

– En del har halvtaskig teknik. Vad många inte tänker på är att man behöver kunna springa också.

Något direkt favorithinder har hon inte, men att krypa är däremot något som är otroligt jobbigt. Eftersom det är en ny idrott finns det heller inga proffs och Sofie Larsen hoppas att intresset för sporten tar fart så att antalet utövare växer. En hinderbana på Gröndal skulle också underlätta. Förutom att en del hinder är höga och alla fysiskt påfrestande gäller det att ha omdöme och ta ansvar för sin träning.

– Annars är det som vilken lekpark som helst!