Scania stöttar Yrkes-EM i Göteborg

Scania stöttar EuroSkills som avgörs i Göteborg den 1-3 december. Målet är att väcka intresset för den moderna yrkesutbildningen och ledorden är hållbarhet, interaktivitet och modern teknik.

Duktiga servicetekniker är helt avgörande för Scaniakunder och för att poängtera betydelsen av yrket är Scania Lead Skills Partner till EuroSkills i Göteborg inom kategorin Heavy Truck Maintenance - underhåll för tunga lastbilar.

Två lastbilar från den nya generationen kommer att användas under det tävlingsmomentet och det kommer även att finnas en ny lastbil på plats utanför Svenska Mässan vid Liseberg för att visa upp den för intresserade.

– Tillsammans med andra branschkollegor jobbar vi tillsammans för att stärka yrkets attraktivitet – i det här fallet är vi inte konkurrenter utan jobbar tillsammans för branschens bästa, säger Birger Gunnarsson, Technical Training Delivery Centre vid Scania.

Förutom tävlingsstationer kommer det finnas prova-på-aktiviteter och en monter där man visar upp en öppnad växellåda och en motor. Representanter från Scania finns på plats och besökarna får testa både åtdragningsövningar och att koppla belysning. Dessutom kommer lärare och elever att finnas vid montern.

Det finns ett nära samarbete med både lokala återförsäljare och skolor i regionen.

– Vi ser en stor efterfrågan på servicetekniker på alla marknader och därför är det viktigt att vi tidigt stöttar intresset för både yrket och Scania.

Om tävlingen

I tävlingen möts vinnarna från respektive lands nationella finaler i tävlingsmoment specifika för sina yrken. Deltagarna är max 25 år och under tre dagar pågår ett 40-tal tävlingar under överinseende av 300 specialister kämpar de om titeln att vara bäst i Europa inom sin yrkeskategori. Publiken består till stor del av ungdomar som står i tur att välja gymnasieinriktning och man räknar med 40 000 besökare totalt.