Scania medverkar i stadsutvecklingssamarbete i framkant

Barkarby Science är en arena för forskning, innovation och utbildning inom samhällsbyggnad och hållbar stadsutveckling i Järfälla kommun. Scania är med för att bidra med hållbara mobilitetslösningar och att lära av ett utvecklingssamarbete som är på riktigt och i framkant.

Järfälla kommun nordväst om Stockholm växer så att det knakar. Knutpunkten Barkarbystaden är den del där det händer mest. Därför har kommunen lanserat samarbetsarenan Barkarby Science för att stadsutvecklingen ska präglas av hög kvalitet, moderna lösningar och hållbarhet.

Eric Lundh är Head of Strategy and Business Control på Scania Sustainable City Solutions och han ser Barkarby Science som en viktig chans.

– Det som är så spännande och utmanande med Barkarby Science är att det inte utgår från tekniken i första hand, utan människans behov i en modern stad. Vi kommer se stora samhällsförändringar framöver och då är det bra att vara med i ett sådant här utmanande och ambitiöst forum, säger Eric Lundh.

– Naturligtvis är det också en fördel att Sverige och svenska företag ligger i framkant och för Scania att vi kan vara med i olika projekt i Stockholmsregionen som vi kan följa nära både för att driva vår egen forskning och affärsutveckling framåt. 

– Vi tror att vi kan lära oss mycket av de olika samarbetena och på så sätt stärka vårt hållbara erbjudande. På så sätt blir vi ännu bättre på leverera framtida transportlösningar till moderna städer.

Barkarbystaden byggs här och nu och är därför ett väldigt konkret och bra testfall för Scania. Enligt Eric Lundh är Järfälla väldigt progressiv i sitt förhållningssätt och det kommunen vill ha från Scania är bland annat tydliga exempel på hur transport av människor, gods och avfall kan utföras smartare och utifrån människors behov. Här ligger Scania långt framme med helhetssystem i form av uppkopplade fordonssystem - både lastbilar och bussar - och hållbara drivmedel.

– Vi kan lära oss mycket av de olika samarbetena och på så sätt stärka vårt hållbara erbjudande. Att vänta in en perfekt lösning är inte den rätta vägen utan det handlar om att samarbeta och använda lösningar som finns här och nu, men att framtidssäkra dem. Genom denna typ av projekt, som blir stora verkliga demonstratörer, blir vi därför ännu bättre på leverera framtida transportlösningar till moderna städer, säger han.

Scania kommer att ta en aktiv roll i samarbetsformen tillsammans med de andra företag som medverkar och utveckla nya tjänster och lösningar med ett tydligt användarperspektiv. Redan nu finns flera idéer om hur Scania kan dra nytta av Barkarby Science koppat till mobilitetslösningar och autonom teknik. 

– Det handlar om stora frågor som påverkar både samhället och individen och då är det väldigt nyttigt för Scania att få den här typen av verkliga erfarenheter, säger Eric Lundh.

Fakta:

Barkarby Science är ett samarbete mellan näringsliv, akademi och kommun.

De företag som medverkar från starten av Barkarby Science är utöver Scania, Järfällahus, E.ON Värme Sverige, Atrium Ljungberg, Skanska och NCC.

KTH och Södertörns Högskola deltar också i projektet.