Medarbetarnas idéer blir verklighet med Scania Innovation Challenge

Digitalt och hållbart. Det är ledorden i Scanias nya satsning som erbjuder de anställda chansen att ta sina innovativa idéer till ett färdigt koncept – på arbetstid.

Scania Innovation Challenge är en tävling startad för att ta fram nya, spännande digitala lösningar som främjar hållbara transporter. Deltagarna med det bästa förslaget erbjuds möjlighet att i upp till sex månader arbeta med att förverkliga sin idé.

– Vi vill samla in förslag och inspirera medarbetarna att tänka på vad just de kan göra för att hitta lösningar på stora frågor som hållbarhet, säger Helena Malmberg, innovationsledare på Research and Development.

Samarbete över yrkesgränser

Tävlingen riktar sig till Scaniaanställda i Södertälje där deltagarna uppmuntras att gå ihop i lag om två till tre personer – gärna tre.

– Vi hoppas få se team av deltagare med olika roller och bakgrunder. För att lösningen som tas fram ska bli framgångsrik krävs fler roller i laget än utvecklare, det krävs även deltagare som förstår affären, säger Clara Wallin, Market Introduction Manager på Connected Services.

Tävlingen växte fram i och med lanseringen av Scania One – en digital marknadsplats tänkt att förse Scanias kunder och förare med digitala tjänster och appar.

– Under arbetet insåg vi att vi även behöver innehåll till Scania One som skapas av andra än oss på Connected Services, säger Clara.

Scania Hack i samarbete med Scania Innovation Challenge.
Tävlingen växte fram i och med lanseringen av Scania One – en digital marknadsplats tänkt att förse Scanias kunder och förare med digitala tjänster och appar.

Kreativitet, vidareutveckling och innovation

Innovation Challenge är ett sätt att få in förslag på lösningar från hela Scanias verksamhet, lyfta kreativiteten hos medarbetarna samt visa att företaget uppmuntrar till innovation och vidareutveckling samt möjliggör innovativa idéer.

– På R&D vill vi komma bort från förslagslåde-tänket som inte har gett så mycket konkret, detta är ett sätt att utforska potentialen i idéer från medarbetare, säger Helena.

Innovation Factory

För att ta tillvara på förslag drivs Innovation Factory, ett inkubatorkoncept där medarbetare kan ta sina idéer vidare. Inkubatorn är inspirerad av Lean Startup och bygger på att arbeta agilt, iterativt och snabbt. Detta är även belöningen i Innovation Challenge, en chans att få arbeta och utvecklas med sin idé inne i innovationsfabriken.

– Tävlingen är inte till för enorma projekt, men vi siktar såklart på att den resulterar i något vi kan ta till marknaden, kanske via Scania One, säger Clara.

De bästa förslagen utses av en jury till stor del bestående av representanter från Research and Development och Sales and Marketing.