Scania Engineer Program gav Daniel Peña rymd att skapa

Rymdindustrin var inte innovativ nog för Daniel Peña, så han tog sikte på Scania Engineer Program. I dag ser han fram emot att gå till jobbet, varje dag.

Luleåsonen Daniel Peña studerade rymdteknik och hade siktet inställt på rymdindustrin. Men när han avslutat sitt examensarbete kändes valet inte längre rätt.

-  Det var inte så innovativt som jag hade hoppats, säger han.

Vid samma tidpunkt fick han ett flygblad om Scania Engineer Program (SEP). SEP är ett introduktionsprogram för nyutbildade ingenjörer som ger en omfattande introduktion till Scanias affärs- och företagskultur. Fokus ligger på praktiskt arbete och alla deltagare får fast anställning på Scania.

- Jag började läsa på och hörde massor av bra saker om Scanias företagskultur – i synnerhet personalpolitiken.

Daniel bestämde sig för att ansöka till programmet, och kom in. Som inskriven på SEP placeras du på en viss avdelning på Scania men med möjligheten att även pröva på andra delar av företaget. Daniel placerades på motorutvecklingsavdelningen.

- Som ingenjör är du alltid nyfiken och tanken på att arbeta med motorer verkade som en rolig utmaning. Jag lärde mig en hel del och stannade där i två år.

Daniel tror att det var hans SEP-erfarenhet som så småningom skulle göra honom till en specialist.

- Min utbildning var väldigt generell. Jag blev bra på många saker, men inte bäst på något speciellt. Därför var jag angelägen att gå ett program som gjorde det möjligt för mig att upptäcka vad jag ville göra.

Förutom att Daniel har blivit en bättre ingenjör och fått fast anställning på Scania, har SEP också givit honom vänner för livet.

-  Scania är bra på att rekrytera människor som delar företagets värderingar, som respekt och öppenhet. Jag fick 17 vänner på köpet som jag fortfarande möts upp med och träffar mycket på fritiden.

Alla som går systemutvecklarinriktningen på SEP-programmet får även möjlighet att ta ett lastbilskort, vilket är något som Daniel verkligen uppskattar.

Det är ett stort plus och något jag verkligen gillar med Scania är hur nära man kommer själva produkten. Det är verkligen en förutsättning för att man ska kunna göra ett bra jobb som utvecklingsingenjör. 

"På bara en vecka kan vi gå från idé till en prototyp som är klar att provas i en lastbil. Villkoren här är idealiska för att realisera våra idéer. Därför tycker jag om att komma till jobbet varje dag. "

Daniel Peña

Utvecklingsingenjör

När Daniel avslutat programmet fortsatte han att arbeta med motorutveckling en tid. Men sedan började han fundera över vad han verkligen ville göra.

-  Jag ville arbeta med miljöteknik och autonoma fordon, så jag började leta efter en sådan position på Scania. Jag fick reda på att det fanns ett jobb på avdelningen för autonoma fordon och sökte det. Det var då jag upptäckte hur lätt det var att byta roll inom företaget, och att det var ett stort plus att ha gått SEP-programmet. Det gjorde att de nya cheferna visste att de kunde räkna med mig.

Daniel arbetar nu som forskningsingenjör på avdelningen för autonoma fordon – en innovativ miljö där han trivs.

- På bara en vecka kan vi gå från idé till en prototyp som är klar att provas i en lastbil. Villkoren här är idealiska för att realisera våra idéer. Därför tycker jag om att komma till jobbet varje dag.

En annan sak han uppskattar med att arbeta på Scania är att han som medarbetare får ett visst inflytande över omvandlingen till ett hållbart samhälle.

- Jag tycker att de flesta människor tänker på miljön i dag. Vi gör alla små saker som gör skillnad, som att sortera vårt skräp eller cykla till jobbet. Så att veta att det jag gör på jobbet faktiskt bidrar positivt till ett mer hållbart samhälle är verkligen ett stort incitament. De små förändringar som jag kan göra här på jobbet kan vara mer fördelaktiga för miljön än vad jag någonsin kan göra som privatperson.