Sätter färg på Scania tekniskt centrum

Det är inte en slump att lastbilens interiör och exteriör ser ut på ett visst sätt. Christina Isomaa leder Colour and Trim – det team som arbetar med material, kulörer, mönster och texturer på Scania Tekniskt Centrum i Södertälje.

Efter många år som Scanias färgexpert berättar hon här om vikten av harmoni.

– Oavsett vilket val kunden gör gällande kulör, stolsklädsel och övriga trimdetaljer på ratt och instrumentbräda ska man uppleva en avstämd balans och ett lugn. Allt passar ihop.

Det är när det är en harmoni mellan alla detaljer som själva kvalitetsupplevelsen uppstår. Kunden kan alltid uppleva kvaliteten men inte uttrycka exakt vad det är som känns bra. Om något skulle avvika i till exempel kulör eller glans kan det vara svårt för föraren att berätta vad det är som inte stämmer. Det är därför som Christinas och hennes kollegors arbete är så viktigt.

– Lite förenklat kan man säga att färg är det första hjärnan registrerar, sen kommer formen. Vi lägger otroligt mycket tid på att optimera helhetsintrycket.

Skapa trivsel

Eftersom en lastbil många gånger är en kombination av en arbetsplats och ett hem, där föraren vistas på ett annat sätt än man gör i en personbil, gäller det att skapa trivsel.

Det är inte bara färgerna som har ändrats genom åren, utan hela organisationen. Från att vara ett fåtal personer med små resurser till att idag ha helt andra verktyg och möjligheter att skapa design. På Scania Tekniskt Centrum i Södertälje finns det till exempel en hall där det går att verifiera olika exteriörer, en motsvarande för interiörer samt en VR-studio där det enkelt går att se vilka konsekvenser olika val får i olika hytter.

– Det är otroligt komplext. Våra val handlar inte bara om att ta hänsyn till det kunden ser och känner, utan vi arbetar även tillsammans med inköpsorganisationen för att hitta lösningar som är ekonomiskt försvarbara.

Val av exteriöra hyttfärger sker i ett nära samarbete med måleriet i Oskarshamn och Meppel. Processen från början till slut tar normalt sett två år och börjar med ett behov från Scanias marknadssida. Christina och hennes team arbetar sedan fram förslag som ska möta krav och önskemål från olika håll på Scania.

"Lite förenklat kan man säga att färg är det första hjärnan registrerar, sen kommer formen. Vi lägger otroligt mycket tid på att optimera helhetsintrycket."

Fruns favoritfärg

Färgerna då, kan kunden välja vilken som helst? Ja, det går att få fruns favoritkulör på sin lastbil, men då får kunden stå för omkostnaden. Scanias egna och produktsäkrade hyttfärger finns samlade i två olika paletter; ”Scania Recommended” som bland annat består av 15 färger varav merparten går i klassiska Scanianyanser. Dessutom finns ”Scania Selected” som har en skala med 120 färger.

– Tidigare fanns det fler än 1 000 olika exteriörfärger som måleriet behövde hantera, men det blev ohållbart i längden. Vi valde då att tillsammans skapa kulörpaletterna som både ökade målningskvaliteten, samtidigt som de blev ett stöd för kunden vid köp av en Scanialastbil. Idag kan kunden även använda Scanias nya konfigurator där de i datorn i ett tidigt skede kan bygga och bedöma sin bil med vald färgsättning.

Färgpaletten har också uppdaterats i samband med lanseringen av den nya lastbilsgenerationen, det ska synas att det har hänt något.

– Scanias produkter är ikoniska i sig. Vi är trygga i att vi levererar fantastiska fordon och lanseringskulörerna är framtagna för att stötta produktidentiteten. Man ser att det är en ny Scania och vi behöver inte krydda den med neon för att den ska synas.

Fungera över tid

Christina inser att det inte går att göra något som alla tycker om, men eftersom kulörerna ska leva under en så lång tid gäller det för henne att få fram vilket intryck färgerna ska ge. När det handlar om interiören behöver det också vara en vilsam färgskala som fungerar över tid och som man inte tröttnar på.

– De kreativa kunder som vill ha något annat gör det ändå. Jag har sett många egna kundlösningar med bland annat fransgardiner, vitmålade instrumentpaneler och motivlackade motortunnlar.

Mest populära färgen?

Vilken exteriörfärg som är den mest populära går inte riktigt att avgöra. Om en kund från ett specifikt åkeri beställer ett större antal nya lastbilar i sin företagskulör toppar den färgen listan utan att för den delen vara den trendigaste.

Det Christina gillar bäst med sitt arbete är att hon samtidigt som båda fötterna behöver vara kvar på jorden ändå gör val som känns unika och premium för kunderna.

 – Det är en global produkt och våra lösningar ska fungera inom ramen för modulsystemet samtidigt som det får fram Scanias produktidentitet.