Nytt uppfinningsrekord för Scania

Under 2016 satte Scania åter igen ett nytt rekord i innovationer i form av patentansökningar. Med sammanlagt 344 ansökningar slogs det tidigare rekordet på 341 från 2014.

– Scania fortsätter att stärka sin konkurrenskraft genom ständiga innovationer säger Stina Sjögren Paulsson, chef för Scanias patentavdelning. Vi ser allt fler uppfinningar i kommande teknikområden som autonoma och elektrifierade fordon.

Nya idéer som kan minska bränsleförbrukningen

Många av uppfinningarna under 2016 gäller förbättrade styrsystem för tunga fordon liksom nya idéer som kan minska bränsleförbrukning. Bland många uppfinningsrika ingenjörer, utmärkte sig Ola Hall med cirka 30 patentansökningar för nya lösningar inom området kylsystem. Han stod både som ensam upphovsperson och som medverkande i en grupp uppfinnare.

– Flera av dessa nya tillämpningar gäller el och hybridfordon men även för traditionellafordon med förbränningsmotorer, berättar han. 

Han är redan stolt innehavare av omkring 20 Scaniapatent som han har samlat på sig sedan 2005 och hoppas nu utöka sin samling patentplaketter.

– Givetvis blir jag glad när ett patent blir godkänt. Att skapa bättre lösningar är över huvudtaget anledningen till att jag ville bli ingenjör.

Samarbete är värdefullt

Ola Hall förklarar att hans tillvägagångssätt är att ”abstraktifiera” komplicerade ingenjörsutmaningar.

– Att lösa ett problem kan ta lång tid. Jag brukar angripa den aktuella utmaningen genom att försöka komma fram till hur det måste fungera och samtidigt hur det absolut inte får bete sig, för att få ett entydigt motsatsförhållande. Att verkligen komma fram till problemets kärna kräver oftast en gemensam insats med kreativa och dynamiska diskussioner mellan ingenjörskollegor.