Mot milen med motorsåg och medaljer

Den 11 maj står flera tusen löpsugna på startlinjen vid Hälsocenter Gröndal. Många har laddat inför tävlingen, andra är med för att det är en folkfest.

Det finns en grupp som aldrig springer Scaniamilen, men vars förberedelser är mer omfattande än någon annans. Som redan i september bokar datumet i kalendern. Det handlar om avdelning Personalarrangemang som tillsammans med Drift och Underhåll på Gröndal drar ett stort lass.

– Vi bokar Gröndal under hela veckan kring Scaniamilen för att hinna med allt praktiskt, säger Susanne Hollstrand, projektledare av personalarrangemang. Det är mycket som ska klaffa.

150 funktionärer på tävlingsdagen

För att allt ska hinna tillverkas och levereras i tid beställs både medaljer och t-shirts under hösten och allt annat planeras, som hur området ska se ut med alla aktiviteter och vilken förtäring som ska serveras. Det är mycket administrativt arbete kring anmälningar, nummerlappar, funktionärer och kontakter med leverantörer.

Under tävlingsdagen är 150 funktionärer aktiva.

– Förutom en stor del av HS-organisationen ställer även seniorer och sponsorföreningarna upp med funktionärer.

Lagarbete får det att fungera

Några som gör ett jättejobb långt innan tävlingen och är först på plats när tävlingsdagen gryr och de som är sist att lämna långt efter att alla gått hem, är Joakim Engström och hans grupp av drifttekniker. Inför arrangemanget är det sex personer som jobbar med spåren och lägga nytt underlag där det behövs. Det handlar om jobb både vardag och helger för att få området och banan i topptrim.

– Vi börjar redan nu med att röja sly så att spåret hålls fritt.

Joakim har varit med i 15 år och tillsammans med de andra vaktmästarna behöver han klippa gräset en gång i veckan för att hålla grönskan i schack.

En och en halv vecka innan tävlingen börjar de färdigställa området. Det är staket – idag används kravallstaket som är lätta att flytta, tidigare hamrade de ner pålar i marken – mål och startfållor. Kilometerskyltar, tält och bord samt 1 200 liter vatten inklusive muggar ska också finnas.

Ett fantastiskt arrangemang att jobba med

– El tar också tid. Leverantörer, hoppborgar och ljudsystem behöver fungerande el. Men det är ett fantastiskt arrangemang att jobba med. Vi är som myror som springer runt och fixar för alla, samtidigt som vi njuter av att se alla glada deltagare säger Joakim Engström som också är speaker.

Förhoppningsvis vill många anmäla sig till årets Scaniamil och Susanne påminner om att det är viktigt att de som dyker upp på startlinjen har nummerlappen med sig för att få sin tid registrerad.

– När det gäller avdelningstävlingen tror många att det räcker att anmäla sig för att vinna men vi räknar antal startande i respektive klass. Här kan hälsoinspiratörerna göra en stor insats tillsammans med cheferna för att inspirera Scanias medarbetare inför loppet.

Liksom tidigare år blir det även den 11 maj ett stort utbud av aktiviteter kring tävlingen.

– Skidlandslaget har sin upptakt i Stockholm och eftersom Scania är sponsor är de också på plats vid tävlingen för att tävla och hjälpa till med annat. Vi hoppas det kan locka skidintresserade att ställa upp fastän det är barmark. Nu ser vi fram emot en lyckad tävling! säger Susanne och Joakim.

Scaniamilen 2017

Scaniamilen är Södertäljes största motionslopp med cirka 4000 deltagare varje år. Målet för tävlingen är att bjuda på en fin banslinga med trevliga kringaktiviteter för hela familjen. Gå, lunka, löp är mottot. Alla är välkomna att delta oavsett ålder och träningsnivå.

Läs mer om Scaniamilen