Montörer som ambassadörer

Medarbetare från Motormonteringens V8-line representerade i höstas Scania på lastbilsmässorna Mittia i Ljusdal och Trucking Festival i Mantorp. De berättade om sitt jobb med att bygga V8- motorer och fick positiv feedback från kunderna.

Motormonteringen fick en förfrågan från Scania Sverige att medverka i externa möten med kunder med tanke på introduktionen av den nya V8-motorn. Jacob Karlsson är verkstadschef och ställde sig direkt positiv till att medarbetarna kunde vara med.

– Uppskattningen från kunderna är en känsla man tar med tillbaka till jobbet. Att få träffa dem som använder produkten som du har byggt, det ger en stolthet över vad du har åstadkommit.

Pro­duk­tio­nen löper på

Eftersom produktionen behöver löpa på som vanligt kan inte alla medarbetare vara representanter på mässor, men fyra av deltagarna från V8-line är Niklas Karlsson och Towe Olsson, båda teamledare, samt montörerna Alexander Lindroth och Christoffer Pettersson.

– Roligt att träffa folk som kör lastbilar med våra V8-motorer och höra vad de tycker om vår produkt. Det var kul att företräda Scania på det här sättet. Jag känner stolthet, säger Alexander Lindroth.

Medarbetarna från Motormonteringen hade barista-kläder och serverade kaffe. De fick många frågor om sitt jobb på Scania och Montörer som ambassadörer Medarbetare från Motormonteringens V8-line representerade i höstas Scania på lastbilsmässorna Mittia i Ljusdal och Trucking Festival i Mantorp. De berättade om sitt jobb med att bygga V8- motorer och fick positiv feedback från kunderna. De fick även veta hur produkten tas emot och en förståelse för vad som händer när alla gör ett bra jobb.

– Vi fick förklara hur monteringsjobbet går till. Min känsla är att kunderna tyckte att det var kul att prata med oss som bygger deras motorer. För mig var det också utvecklande att prova på ett lite mer säljande jobb, säger Towe Olsson. 

Christoffer Pettersson, Alexander Lindroth
– Det var kul att företräda Scania på det här sättet, jag känner stolthet.

Chans att få möta kunder

För Jacob Karlsson är det viktigt att även medarbetarna i Produktion får chansen att både möta kunder – för ju närmare kunden, ju mer kunskap om produkten – och se resultatet av det de arbetar med.

– Det är ovärderligt att få känna, lyssna och se vad som händer när motorn är färdigmonterad i lastbilen och vilken skillnad det jobb som vi gör just här gör för slutprodukten.

Många positiva effekter

Att montörer engageras i mötet med kunder ger många fördelar som ökat engagemang och motivation.

– Det märktes verkligen att kunderna gillar Scania och att företaget har många fans. Vi fick mycket positiv feedback. Om frågan dyker upp vill jag gärna vara med på en mässa igen, säger Christoffer Pettersson. Framöver tänker Jacob Karlsson att närvaro på mässor är bra för medarbetarna, där de som är extra motiverade och gör ett bra jobb fungerar som representanter och ambassadörer både för Scania och Motormonteringen.