Miljön i ständigt fokus för Urban Wästljung

Tjugotvå år som anställd på Scania. Tjugotvå år som mannen att prata miljö med. Den enda personen på Scania med sin egen hashtag. Faktiskt den enda personen med två hashtags. Träffa Urban Wästljung vid Public and Sustainability Affairs, pendlaren som tar tåget från Uppsala varje dag.

Efter att han började på Scania 1996 har Urban Wästljung haft stort inflytande på företagets miljöarbete. Med erfarenhet från Regeringskansliet och med en doktorsexamen i zoo-ekologi i bagaget var biologen Urban en eftertraktad blivande medarbetare. Så populär, att cheferna knappt kunde enas om vem han skulle arbeta för.

Viktiga initiativ

Urbans miljötänk på Scania tog rejäl fart när han började integrera de funderingar han hade om miljöfrågor med kvalitetsarbete.

– Det var en trend på 90-talet att ha miljöcertifikatet ISO 14001. Jag var med och ordnade det åt Scania.

Ett annat viktigt initiativ som han också såg till blev verklighet var utsläppslagstiftningen. Eftersom han förstår hur politiker tänker, lyckades han nå fram till beslutsfattarna i Bryssel.

– Mot alla odds fick vi Euro 3, och också Euro 4 och Euro 5 som ett resultat av vår lobbying.

Hålla sig ajour med rådande trender

Under tidigt 2000-tal hamnade Urban på dåvarande Public and Environmental Affairs som så småningom bytte namn till Sustainability Affairs för att följa med samtiden. Urban kunde agera självständigt och var i princip ensam med att jobba för miljön på företaget. Det ändrade sig senare när miljöfrågorna hamnade högt upp på Scanias agenda och några kollegor anslöt Urban i hans arbete.

Till en början var ansvaret för Scanias miljöarbete decentraliserat.

– Det var både en välsignelse och en förbannelse! Många delar av linjen tog verkligen sitt ansvar men det var så svårt att samordna allt och alla.

Han uppskattar dock den lyhördhet som finns i organisationen. Förutsättningarna för ett bra miljöarbete har alltid funnits. Engagemanget har varit tillräckligt stort för miljöfrågan som burits av kulturen under de år Urban arbetat på företaget.

För miljöns bästa

Urban säger att Scania – liksom han själv – är långt framme när det gäller miljöarbete. Speciellt sedan den statliga fossilfriutredningen 2013 har miljöarbetet accelererat.

– Det vi gör nu hade vi kunnat göra redan 2005. Bristen på beslut från högre ort var allt som saknades.

– Vi är mycket mera på nu, säger Urban och tänker på hur Scania numera har fossilfritt bränsle i fokus tillsammans med andra hållbarhetsfrågor.

Idag finns ett genuint intresse från ledningen i miljöfrågor och Scanias arbete är progressivt.

– Men det är oerhört viktigt att vi lyfter blicken från Europa, säger Urban.

Tillväxtmarknaderna söder om Sahara, i Sydamerika och Asien har stor betydelse. Deras behov behöver klarläggas. För Urban handlar det mycket om att lämna fördomarna hemma och inse att dessa länder ställer samma krav som europeiska kunder.

Ingen medel-Svensson direkt

Det som gör att Urban står ut från mängden är att han inte är rädd för att prova nya saker.

– Ibland har folk varit skeptiska till mina idéer, men jag har alltid försökt. Jag visste att om vi gjorde rätt sak, kan vi åstadkomma fantastiska saker utan att öka kostnaderna.

Vad Urban insåg för länge sedan är att det alltid är värt att räkna på saker. Det kanske inte är alltid är genomförbart precis där och då, men bara visa att det är möjligt. Som när han tänkte ut hur man kan halvera bränsleförbrukningen för en genomsnittlig transport i Europa. Det som Scanias Transportlab nu har visat går alldeles utmärkt.

Urbans egen hashtag - eller?

Det är inte bara på jobbet som Urban har miljön i fokus. Han gillar också att vara ute på fritiden, arbeta i trädgården och egna skogen och fiskar gärna. Nu finns han också i sociala medier.

– Det är förstås en ära, skrattar han, och refererar till att Scania har gett honom inte mindre än två hashtags, #scaniaurban och #urbanboost

Eller var de menade för den nya generationen Scanialastbilar? Oavsett vilket är Urban Wästljung nöjd så länge fokus ligger på miljön.

– Scania har blivit någon att räkna med, en aktör som andra företag vänder sig till för att få råd. Vi är oslagbara.