Mer än 6 000 kilometer utanför sin bekvämlighetszon

Som en del av Scania Global Champion Trainee Program har Fiora Cheng arbetat med att skapa långsiktiga relationer med sin hemmamarknad, Kina. Nu tar hon sig an nästa uppgift på Scania i Slovakien. För utmaningar är något hon gillar. Spänning likaså. Att sätta sig tillrätta i sin bekvämlighetszon ligger inte för henne.

Inför att året ska avrundas hos Volkswagen Truck & Bus i München, förbereder sig FIora Cheng genom att ta privatlektioner i tyska.

– Jag talar kinesiska, engelska och svenska obehindrat, berättar Fiora.

När hon sedan behärskar tyska är spanska nästa mål. För hon har alltid triggats av utmaningar. Som den gången hon flyttade till Sverige som 18-åring med två resväskor som vägde mer än hon själv. Fiora ringde på för att bekanta sig med grannarna och ingen öppnade.

– Man gör ju inte så i det här landet. Det blev en kulturchock för mig. Det var ”hej hej” och sedan var alla borta. Men jag gillade att inte kunna ett ord svenska då.

Sex månader senare var hon flytande. Ett antal år och tre universitetsexamina senare nyttjar hon sin kunskap i språk och om kulturer för att få Scania att växa i Kina.

– Mitt kinesiska sätt att tänka kan ge fler kunder och jag vill bidra med det jag vet om den marknaden och samtidigt jobba med människor.

Långt från föräldrarna

Att det blev just Sverige när det var dags att läsa vidare var ett ytterst medvetet val.

– I den åldern vill man flytta så långt från sina föräldrar som möjligt!

När kompisarna tittade på studiemöjligheter i Australien vände Fiora sig åt ett annat håll. Hon ville skaffa en unik kompetens och gå hela sin utbildning utomlands för att verkligen få möjlighet att lära sig både språket och kulturen. Eftersom hon läst om Norden som liten och tyckte det verkade häftigt med all skog blev Högskolan i Väst första stoppet, sedan fortsatte hon studietiden i Lund men gjorde också utbytesterminer i både Spanien och USA.

Familjen är kvar i Kina.

– De kommer och hälsar på varje gång jag tar en examen, skrattar Fiora.

Kina ligger henne självklart varmt om hjärtat, och hon har ett stort intresse av att vara en del av landets utveckling genom Scania.

– Det är viktigt att nyttja rätt kompetens till rätt projekt och jag behåller samtidigt den del som är mitt ursprung.

Hon vet att hon har få av sina landsmän på Scania, vilket hon ser som en möjlighet att bidra så mycket mer.

Att det blev Scania handlar också om bekvämlighetszon.

– Det var en udda bransch för mig, lastbilar var väldigt långt ifrån mitt liv.

Idag har hon nära till tårarna när hon pratar om företaget. Det beror på den stolthet hon känner över att få vara en del av Scania. Genom rotationen av olika positioner som trainee-programmet medför får hon testa fyra olika jobb. Och fika mycket, vilket hon tycker är en perfekt kombination.

Inget fast jobb

Nästa steg är att köpa en lägenhet i Stockholm, en plats att återvända till när hon är klar i München. Då har hon inget fast jobb som väntar.

– Det är spännande. Jag är öppen för möjligheter. Var kan jag bidra mest?

Under sina nästan tio år utomlands har Fiora Cheng aldrig befunnit sig inom sin bekvämlighetszon. Och det är precis det som är meningen. Med mål att utbilda sig till framtidens ledare och se och lära, gäller det att utmana sig själv. Det vet hon.