Lämnade Sudan för Södertälje

Adel Mouafaq kom till Sverige som tonåring och kunde inte ana att han åtta år senare skulle vara en uppskattad medarbetare på Transportlaboratoriet.

Ingen sol på hela dagen. Kallt. Snö. Mörker. När en av Transportlaboratoriums förare Adel Mouafaq kom till Sverige från Sudan 2009 var det en isande vinter som mötte honom i Arjeplog. Han var ensam och hemma var det sommar.

Efter att i flera dagar ha undrat vart solen tagit vägen och slutligen insett fakta, började han lära sig svenska och skaffa vänner.

Idag har han jobbat fyra år på Scania och den nu 25-årige Adel är en uppskattad medarbetare på Transportlaboratorium i Södertälje och en av drygt 60 anställda som dagligen testar både produkter och tjänster från Scania.

”Det stod mellan sjuksköterska och lastbilsförare”

– När jag fick veta att jag skulle bli anställd blev jag otroligt glad. Jag kunde knappt sova!

Han var först inhyrd via ett bemanningsföretag, och kom till Södertälje efter att ha tagit lastbilskort medan han bodde hos en familj i Piteå. Mamman i familjen letade utbildningar till Adel och han ställdes inför valet mellan sjuksköterska och lastbilsförare. 

 

Adel Mouafaq
"Jag är väl rustad för vinterproven efter att ha kört på vägarna kring Boden under min utbildning"

I sitt arbete på Transportlaboratorium kör Adel gods i någon av de 40 lastbilar som finns. Han jobbar tvåskift och har varit engagerad i en stor del av provkörningen av nya lastbilsgenerationen såväl som testat lastbilarna på sommarprov i Spanien. Något han trivs bättre med än mörkret i Norrland som var hans första upplevelse av Sverige.

Cem Kizilkaya är fordonsansvarig:

– Det var självklart för Adel att ta sig an provkörningarna. Han både tar ansvar och är intresserad. Han har testat allt!

Gick från blyg till trygg och säker bakom ratten

När arbetskamraterna pratar om Adel berättar de om en kille som är både lyhörd och glad och bra på att visa framfötterna. Själv framhåller han hur mycket han lärt sig på Scania och hur kollegorna förvandlat honom från att vara blyg till någon som är trygg och säker bakom ratten. 

Fredrik Sandberg är trafikledare och håller med:

– Han är en i gänget och har en imponerande historia i bagaget. Från ensamkommande flyktingbarn utan familj i Sverige till att med självklarhet ratta lastbilar på vägarna.

Om Adel själv får välja kör han gärna V8.

– Såklart!

Han har just kommit hem efter en semester i Sudan, där hans fästmö bor. Förhoppningen är att hon flyttar hit, gärna under sommartiden så att intrycket av sitt nya land blir soligare än hans egen första tid. Adel själv vill gärna fortsätta att utbilda sig.

Jag vill gärna vidareutveckla mig genom Scania. Jag har hört att det går.